Makovotvarohový koláč
Je sice trochu pracnější, ale ten výsledek za to stojí!
Suroviny:
250 g polohrubé mouky
100 g másla
1 vejce nebo raději 2 žloutky
2 lžíce cukru
1 kypřicí prášek
maková náplň: 200 ml mléka, 150 g máku, 2 lžíce cukru
tvarohová náplň: 250 g tvarohu, 3 lžíce kysané smetany, 1 žloutek, 2 lžíce cukru
tuk a mouka do formy
Postup:
- Mák umeleme, dáme do mléka, povaříme, až trochu zhoustne a osladíme. Dáme vychladnout.
- Tvaroh smícháme s kysanou smetanou, žloutkem, cukrem.
- V míse smícháme mouku s prosátým práškem a zapracujeme do ní měkké máslo a žloutky nebo vajíčko; vznikne drobivé těsto.
- Polovinu těsta rozprostřeme do vymazané a vysypané formy, uhladíme, naneseme makovou náplň, na ni ještě tvarohovou náplň a zakryjeme zbylým těstem – drobenkou. Pečeme v troubě předem vyhřáté na 180 stupňů. Krájíme až po vychladnutí, nejlépe až druhý den.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.