Makovotvarohový koláč

Je sice trochu pracnější, ale ten výsledek za to stojí!

Suroviny:

250 g polohrubé mouky

100 g másla

1 vejce nebo raději 2 žloutky

2 lžíce cukru

1 kypřicí prášek

maková náplň: 200 ml mléka, 150 g máku, 2 lžíce cukru

tvarohová náplň: 250 g tvarohu, 3 lžíce kysané smetany, 1 žloutek, 2 lžíce cukru

tuk a mouka do formy

Postup:

  1. Mák umeleme, dáme do mléka, povaříme, až trochu zhoustne a osladíme. Dáme vychladnout.
  2. Tvaroh smícháme s kysanou smetanou, žloutkem, cukrem.
  3. V míse smícháme mouku s prosátým práškem a zapracujeme do ní měkké máslo a žloutky nebo vajíčko; vznikne drobivé těsto.
  4. Polovinu těsta rozprostřeme do vymazané a vysypané formy, uhladíme, naneseme makovou náplň, na ni ještě tvarohovou náplň a zakryjeme zbylým těstem – drobenkou. Pečeme v troubě předem vyhřáté na 180 stupňů. Krájíme až po vychladnutí, nejlépe až druhý den.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.