Bleskový koláč podle Boženy Tompichové
Bleskově je hotový, a když se povede, je bleskově i snědený.
Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
4 lžíce oleje
2 vejce
1 kypřicí prášek
špetka soli
ovoce podle chuti
žmolenka – drobenka z másla, polohrubé mouky a cukru (70 g mouky, 50 g cukru, 50 g másla, případně vanilkový cukr)
Postup:
- Rozdrobením másla do cukru a mouky připravíme žmolenku.
- Nejlépe elektrickými metličkami ušleháme vejce s cukrem, přidáme olej, mléko a nakonec mouku s prosátým kypřicím práškem a špetkou soli.
- Hotové těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem, poklademe libovolným ovocem, může být i kompotované, posypeme žmolenkou a ve středně vyhřáté troubě pečeme. Při 180 stupních asi půl hodiny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka