Sportu zdar, fotbalu zvlášť! Hudbu pro světové fotbalové šampionáty skládali i Vangelis a Morricone

13. prosinec 2022

Stojíme před vyvrcholením sportovního svátku, jímž je bezpochyby mistrovství světa ve fotbalu, které se tentokrát koná v neobvyklém termínu uprostřed pouště v dalekém Kataru. Jakkoli je tento šampionát globálně nejpopulárnějšího a nejrozšířenějšího sportu spojen s řadou kontroverzí, strhl na sebe samozřejmě zásluhou televizních přenosů i některých velmi překvapivých výsledků značný zájem diváků, fanoušků a médií po celé zeměkouli.

U této příležitosti jsme sestavili půlhodinku ze znělek a instrumentálek, které rámovaly v televizním i rozhlasovém vysílání některé minulé světové fotbalové šampionáty.

A je vcelku přirozené, že začneme oficiální znělkou FIFA, tedy Mezinárodní federace fotbalových asociací, která ohlašuje stále probíhající fotbalové mistrovství v Kataru, tedy v emirátu v jihozápadní části Perského zálivu v západní Asii.

Za znělkou autorsky stojí Američan Zachary Golden, pocházející z Chicaga a v současnosti působící v New Yorku. Je to přední skladatel hudebních podkladů pro reklamní spoty pro řadu prestižních značek, ale i televizních a rozhlasových společností. Vychází z elektronické hudby, ale do svých skladeb vnáší stále více i prvku folku, rocku, indie a orchestrálních hybridních stylů – míchá je dohromady a vytváří nové zvukové plochy.

No, a předchozí slova můžeme vztáhnout i na tu Goldenovou instrumentálku, kterou už fotbaloví fandové z fragmentů velmi dobře znají a kterou si můžete poslechnout. Pak zazní další instrumentálky a znělky, které skládali i velikáni jako Vangelis (světový šampionát v roce 2002 v Jižní Koreji a Japonsku) nebo Ennio Morricone (turnaj v Argentině v roce 1978). I tyto snímky zahrnují „fotbalové“ Vlídné tóny.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související