Guckenheimer Sour Kraut Band – nejsmutnější a zároveň nejveselejší německá dechovka z Kalifornie

22. listopad 2022

Humoru a legrace je málo v životě i v hudbě, a tak snad i vám přijde vhod výběr orchestrálek, v němž si rozverná nálada a recese podají ruce. Chtěli bychom vám představit sympatický band, který vznikl před dlouhými desítkami roků v San Franciscu, v Kalifornii.

Parta amatérských muzikantů se sešla před vánočními svátky v kalifornském městě Sausalito, aby zahrála pár koled. Ovšem někdo přinesl sadu not k polkám z německy mluvících zemí, které shromáždil známý americký autor řady pochodů a aranžér Harry L. Alford.

Byla to tentokrát plodná schůzka, neboť hudebníci, kteří se povětšinou do té doby živili jinak než hudbou, vymysleli název podle jedné obskurní značky whisky Guckenheimer a také oblečení, které mělo být jakýmsi vyjádřením zpětného protestu k francouzsko-pruské válce. Ale kdoví, jak to všechno bylo.

Jisté je, že vznikl zvláštní orchestr nazvaný Guckenheimer Sour Kraut Band. A natočil v druhé polovině padesátých let první album, na jehož obalu bylo napsáno, že hraje „vůbec nejsmutnější německá venkovská kapela“.

A i když šlo o to pobavit posluchače směsí vskutku uvolněně interpretovaných skladbiček, mezi nimiž byly německé či bavorské polky, ale i pochody, valčík Johanna Strausse mladšího Na krásném modrém Dunaji, avšak také studentská hymna Gaudeamus igitur, album se líbilo. A tak velká nahrávací společnost RCA Records vyzvala Guckenheimer Sour Kraut Band k natočení dalších desek.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související