Slepice ve smetaně

Staročeská kuchyně se slepicí počítala mnohem víc...

Ingredience
  • 1 slepice
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek smetany – buď smetany na vaření nebo tučnější šlehačky
  • muškátový květ
  • sůl
  • zelená petrželka

Postup:

  1. Slepici opláchneme a dáme buď vcelku, nebo rozporcovanou vařit do osolené vody s cibulí vcelku.
  2. Když je slípka uvařená do měkka, uděláme z másla a hladké mouky světlou jíšku, naředíme ji vývarem a prováříme asi 8 minut.
  3. Přilijeme smetanu, okořeníme muškátovým květem – dvakrát na špičku nože, eventuálně podle chuti dosolíme a necháme přejít var.
  4. Nakonec do omáčky vložíme obrané a nakrájené maso ze slepice, podáváme s dušenou rýží a zdobíme zelenou petrželkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.