Vepřové na pivě

Tento recept voní pivem. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají něco z tradic vaření piva na venkově.

Ingredience
  • 1 kg vepřové plece
  • 3 ks cibule
  • 3 lžíce sádla
  • sůl
  • lžička tlučeného kmínu
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 lžička octa
  • tvrdší chléb
  • 3 dcl světlého piva

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Maso nakrájíme na kostky. V kastrolu rozpálíme sádlo a cibuli na něm osmahneme do růžova. Přidáme nakrájené maso, sůl, kmín, nové koření a ocet. Promícháme, maso opečeme do hněda. Přilijeme část piva, a maso na mírném ohni dusíme.

Mezi tím si nastrouháme tvrdší chléb, čím hustší omáčku chcete, tím více chleba. Jakmile je maso poloměkké, přidáme chléb a zbytek piva. Promícháme a ještě podusíme. Hotové maso odstavíme a necháme v teple trochu odležet, až tuk vystoupí na povrch. Podáváme s chlebem nebo s bramborovým knedlíkem.