Nápoj na způsob likéru podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Už v dobách našich babiček se na trzích prodávalo exotické ovoce a trhy se konaly i na svatého Mikuláše. Nejen to připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření spolu s receptem na nápoj na způsob likéru.

Recept uvádíme v původní podobně, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Nakrájej velmi tence kůru se třech citronů, nalej na ni půl žejdlíka vody a nech ji šest hodin máčet. Potom dej na kastrol půl libry nejpěknějšího cukru, nalej na něj žejdlík vody, láhev rumu, přidej k tomu vodu z citronové kůry a z pěti citronů procezenou šťávu, a míchej tím stále nad ohněm, až to přichází k varu; načež k tomu mezi ustavičným mícháním proceď skrze ubrousek půl žejdlíka mléka, odstav to od ohně, přikrej to ve studené vodě namočeným a vyždímaným ubrouskem, a nech to dvě hodiny stát; pak to skrze ubrousek dvakrát po sobě proceď. Tento nápoj večer lahodně chutná.