Migrény se často dostavují bez zjevné příčiny

27. březen 2024

Pod bolestí hlavy se mohou skrývat nejrůznější problémy a komplikace. Někoho může často bolet hlava při změně počasí, někdo naopak trpí migrénami. Často oba problémy nazýváme stejně. Běžné bolesti hlavy, byť nepříjemné, se ale nedají srovnat se skutečnou migrénou, která má jiné příčiny a běžná analgetika na ni většinou ani nezabírají.

Hlava může bolet i po požití většího množství alkoholu nebo z důvodu vážného onemocnění. Bolesti mohou být způsobené například únavou nebo vysokým tlakem.

Lidé, kteří migrénami trpí, už většinou cítí, že se v těle opět něco děje a brzy je postihne krutá bolest hlavy. Migrény ale mohou přijít jako blesk z čistého nebe, zcela bez varování. Spouštěčem může být cokoliv – třeba i pohled do intenzivního slunečního světla nebo kratší pobyt v hlasitém prostředí.

Bolest se pak může vyskytovat v celé hlavě, ale také pouze v jedné polovině nebo v zátylku. Postižený může trpět i světloplachostí, zvukoplachostí, zvracením nebo sliněním. Lidé s migrénou často nesnáší i vůně a pachy. Často zůstávají v klidu doma v tmavé místnosti a pokusit se stav zaspat.

Rodová dispozice jako nejčastější příčina

U většiny pacientů jsou důvodem pro výskyt migrén vrozené rodové dispozice. Většinou už pak také každý postupně zjistí, jak se má v případě migrény chovat, co mu pomáhá a naopak čeho se vyvarovat.

Nejčastější příčinou vzniku migrén jsou problémy s krční páteří nebo zúžené cévičky v mozku. Někdy se ale migrény dostavují bez jakékoliv zjištěné příčiny. V tom případě se jedná o idiopatickou migrénu. Pokud máte k migréně dispozice, může se poprvé projevit naprosto kdykoliv během života.

S neznámou bolestí nejlépe na neurologii

Jestliže se ale kruté bolesti hlavy dostaví poprvé a nikdy před tím postižený migrénou netrpěl, je na místě okamžitě vyhledat neurologa, který na urgentním příjmu provede veškerá nutná vyšetření. Je totiž nutné vyloučit všechna onemocnění, která podobnou bolest hlavy mohou způsobovat.

Mezi mnoha možnostmi se jedná hlavně o aneurysma (vyboulení cévy) v mozku nebo pod mozkovými plenami nebo důsledek úrazu v dětství, který se po desetiletích probudí. Vyloučit je nutné i mozkovou příhodu nebo nádor na mozku. V případě migrény je pak jedinou pomocí vysledovat, jaké okolnosti pomáhají jejímu vzniku a těmto spouštěčům se vyvarovat.

Spustit audio