Máte unavené oči? Omezte práci u počítače a přidejte do jídelníčku mrkev

7. červen 2023

Mnoha lidem se horší zrak nebo cítí unavené a těžké oči. Spouštěč je ale většinou jeden – monitory nebo chytré telefony. Prevence i první pomoc je tady jednoduchá. Omezit co nejvíce koukání do monitorů, dělat si i v práci přestávky a dívat se do dálky, třeba z okna. Nejlépe do zeleně.

Hlavním spouštěčem únavy i bolesti očí je dlouhodobý pohled do monitorů telefonů a počítačů. Hlavní prevencí jsou pravidelné přestávky, kdy sledování monitoru kompenzujete pohledem do dálky například z okna. Očím prospívá též pohled do zeleně. Procházky v lese a pohledy do zelených stromů mohou přinést úlevu, ale pomoci mohou i různé podpůrné prostředky:

  • oční kapky, umělé slzy – pomáhá na suchost očí
  • vitamín A – na regeneraci
  • ginkgo biloba (jinan dvojlaločný) pomáhá prokrvit drobné periferní žilky, a tím zlepší prokrvení i v očním pozadí

Vitamín A je hojně obsažen v mrkvi, aby se ale uvolnil, je nutné nastrouhanou mrkev zakapat olejem, nejlépe olivovým.

Problém s únavou očí může pramenit i ve strnulé krční páteře a šíje. Oční svaly jsou propojené se svaly v obličeji a následně i s krční páteří. Pokud je tento svalový systém zatuhlý například díky nepřirozené pozici u počítače a dlouhodobému strnulému sezení, může působit únavu očí. Kromě pravidelných přestávek a podpůrných prostředků přidejte i cviky na uvolnění krční páteře a oční jógu.

Za změny vidění může i šedý zákal

Stále více lidí má také šedý zákal. Projevuje se především neostrým viděním i zhoršením vnímání barevnosti. Barvy jsou tlumené, zabarvené do žlutého, šedého nebo hnědého odstínu. Pokud začnete podobné problémy pozorovat, okamžitě vyhledejte očního lékaře, který kontrolou oční čočky zjistí skutečný stav.

V dnešní problém je to řešitelný problém, šedý zákal je nutné operovat. Někdy se se zákrokem ještě počká, až šedý zákal tzv. „uzraje“.

Spustit audio