Ještě jednou Morricone, ale i Žbirkova Balada o poľných vtákoch s kouzelným hobojem Viléma Veverky

11. červenec 2022

Výběr Vlídných tónů bude částečně inspirován právě začínajícím a letos opět velmi kvalitně a atraktivně obsazeným hudebním festivalem Třeboňská nocturna. Jeho slavnostní zahájení bude patřit v interesantních prostorách zámecké konírny v Třeboni společnému vystoupení dvou špičkových a i v zahraničí oceňovaných sólistů – harfenistky Kateřiny Englichové a hobojisty Viléma Veverky.

Oba hudebníci během času vybudovali společný repertoár založený na působivém souzvuku harfy a hoboje. Důležitým mezníkem spolupráce Viléma Veverky a Kateřiny Englichové je album anglicky nazvané Impressions se skladbami komponistů Clauda Debussyho, Maurice Ravela a Luboše Sluky. To vyšlo před pěti roky u Supraphonu a z něj bude vycházet i program zahajovacího koncertu Třeboňských nocturen 2022.

Z alba Impressions pro vás jako pozvánku svého druhu vybereme závěrečnou větu z neoklasicistní suity Náhrobek Couperinův od Maurice Ravela. Po stránce umělecké je toto dílo poctou francouzskému baroknímu skladateli a varhaníkovi Francoisi Couperinovi.

Čtěte také

U virtuózního hobojisty Viléma Veverky zůstaneme i v dalších části Vlídných tónů. Před dvěma roky natočil album Next Horizon, Další horizont, které také vydal Supraphon. Tato deska zahrnuje velmi pestrý hudební materiál od skladeb Johanna Sebastiana Bacha přes melodie Ennia Morriconeho a Ástora Piazzolly až k songům slavné rockové kapely Led Zeppelin nebo Miroslava Žbirky.

Přímo pro toto album napsal dvě skladby také turnovský rodák Martin Hybler, který se v jedné z nich představil jako pianista. Na albu hostovali také houslista Pavel Šporcl a klavírista Zdenek Merta. A hobojista Vilém Veverka natočil celé album s Ultimate W Bandem.

Zaznějí z něj dvě skladby Ennia Morriconeho, kterému jsme shodou okolností věnovali předchozí Vlídné tóny. Album uzavírá instrumentální verze Balady o poľných vtákoch Miroslava Žbirky.

Ještě bych rád vzpomněl, že před třemi roky hobojista Vilém Veverka společně s klavíristou Zdenkem Mertou potěšil publikum ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice v rámci koncertu Vlídné tóny live.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související