Jarní sluníčko je zrádné. Dobře se na jarní opalování připravte

20. březen 2024

Jaro letos přichází brzy a s ním také jarní sluníčko. Ačkoliv se na něj všichni těšíme, měli bychom být velmi obezřetní. Naše pleť na slunce po dlouhé zimě není zvyklá a delší slunění nám může rychle způsobit kožní problémy. Možná ještě rychleji než v létě, kdy je už kůže na slunce více připravená.

Teploty sice ještě nejsou takové, abychom se opalovali v plavkách, rádi na příjemné jarní sluníčko vystavujeme alespoň náš obličej. Kolem jarní rovnodennosti může být jarní sluníčko tak silné, že se můžeme spálit. Obličej si proto chraňte už i nyní slunečními krémy s vyšším UV faktorem. Na obličeji je pleť velmi citlivá a při delším slunění na ostrém jarním slunci se mohou objevit nejen spáleniny, ale také pigmentové skvrny nebo různé pupínky.

Opatrně také, pokud je už hezky a rozhodnete se na jaře pracovat na zahradě v krátkém rukávu a kalhotách a nenamažete se slunečním krémem. Spáleniny na kůži z jarního sluníčka jsou velmi nepříjemné. Jarní slunce je navíc nebezpečné tím, že nevnímáme, jak je silné. Není takové teplo jako v létě. Je stále příjemně chladno, slunce nás proto pocitově nepálí a vydržíme tak na něm mnohem déle. O to více se pak spálíme.

Slunění na jaře prodlužujeme postupně

Při slunění na jaře je proto nutné postupovat ještě obezřetněji než v létě, kdy už je kůže na slunce zvyklá. Denně proto postupně přidáváme délku slunění. Pomoci může i solárium, které aktivuje pigment v kůži.

Opravdová prevence, která kůži skutečně chrání, je dostatečný příjem karotenu. Ideálně přírodní formou, tedy konzumací dostatečného množství čerstvé mrkve. Vhodná je jako salát, kdy zároveň poslouží jako zdroj vlákniny. Chutná také dobře pouze vymačkaná mrkvová šťáva. Nezapomeňte pak do mrkve přidat kapku olivového oleje, aby se uvolnily také vitaminy. Dobře si ale mrkev před přípravou prohlédněte. Pokud má tmavé skvrnky, nevykrajujte je, ale mrkev rovnou vyhoďte. Je totiž nahnilá, obsahuje plísně a vašemu zdraví spíše přitíží.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.