Houpavé reggae zjemněné smyčci i s Měsíční řekou a dalšími evergreeny

1. srpen 2023

Tato půlhodinka Vlídných tónů je maličko výjimečná, neboť se dotkneme hudby reggae. A její houpavý rytmus bude navíc zjemněn romantizujícími smyčci.

Při zmínce o reggae je samozřejmě nutno uvést, že tuto hudbu dala světu Jamajka, tedy země na stejnojmenném ostrově v Karibském moři, kde v současnosti žijí necelé tři miliony lidí. 

A když mluvíme o reggae, musíme začít od stylu ska, tedy zvláštního propojení amerického rhythmandblues, jazzu a jamajské lidové hudby. Rytmus ska byl založen na shufflu a boogie, které bylo mezi mládeží v Kingstonu, hlavním městě Jamajky, na přelomu 50. a 60. let velmi oblíbené.

Když se řekne reggae, tak vám jistě vytane na mysli jméno jeho nekorunovaného krále Boba Marleyho, případně jiné jeho hvězdy, jako jsou Jimmy Cliff nebo Peter Tosh.

Čtěte také

V roce 1972 bylo z komerčního pohledu příjemným překvapením album se sestavou instrumentálek ve stylu reggae aranžovaná s použitím smyčců nazvané výmluvně Reggae Strings. I když bylo toto album z hlediska tvůrců a aktérů víceméně anonymizováno, bylo jasné, že jde o dílo dvou šikovných britských aranžérů a producenta Johnnyho Artheyho a Anthonyho Kinga, kteří namíchali reggae evergreeny s dobovými hity z jiných žánrů.

A myšlenka přinesla úspěch. Album reggae se smyčci si jednak koupilo relativně hodně zákazníků a posluchačů, jednak si tuto desku oblíbili i rozhlasoví diskžokejové a využívali ji ve svých programech.

Malou ochutnávku z tohoto zajímavého alba jsme pro vás připravili i s možná nečekanými reggae verzemi třeba velkých filmových šlágrů Moon River nebo Over The Rainbow.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související