Hladivé melodie s Enniem Morriconem, Jiřím Maláskem, Henrym Mancinim i Třeboňskými pištci

18. duben 2022

První orchestrálku svátečních Vlídných tónů mohou důvěrně znát poslouchat posluchači a příznivci našeho dlouhodobého písničkového pořadu na přání Melodie podvečera.

Na začátku 60. let vzbudil obrovský zájem komediálně laděný film Snídaně u Tiffanyho anglického režiséra Blakea Edwardse, známého u nás zejména bláznivou sérií o Růžovém panterovi.

Vedle k zulíbání krásné Audrey Hepburn a výtečně narežírovaných gagů nejvíce diváky, potažmo posluchače zaujala filmová písnička, které se dostalo před mnoha roky rovněž oscarového ohodnocení. Autorsky je pod ní podepsán slavný Henry Mancini a tentokrát jsme pro vás vybrali podmanivou verzi Měsíční řeky právě tak, jak v instrumentální podobě zazněla ve zmiňovaném stále působivém snímku.

Michael George Farr, který používal pseudonym Mike Leander, byl producent, aranžér, skladatel a kapelník, který měl svůj nemalý otisk na slavných nahrávkách plejády především britských hvězd pop music šedesátých a sedmdesátých let.

Čtěte také

Největší proslulost si získal, když aranžoval nádhernou skladbu She´s Leaving Home z legendárního alba Beatles Kapela osamělých srdcí seržanta Peppera, ale jako aranžér spolupracoval kupříkladu s Vanem Morrisonem, Rolling Stones, Alanem Pricem nebo s Garym Glitterem.

Mike Leander byl i dobrý autor a je spolupodepsán pod hitem kapely Vanity Fare z konce 60. let Early In The Morning, Časně zrána, který si můžete vychutnat v podání slavného orchestru Andre Kostelanetze.

Hudební pomlázka je tentokrát upletená z dalších velmi příjemných melodií od slavných a populárních autorů, respektive interpretů. Budou to třeba vemlouvavá melodie Ennia Morriconeho z westernu Tenkrát na Západě a La Paloma ve svěžím provedení orchestru Václava Hybše.

Zazní také skladba s hudbou Zdeňka Marata To se nikdo nedoví (tedy oblíbený duet Heleny Vondráčkové a Waldemara Matušky) v podání klavíristy Jiřího Maláska, ale třeba i Portsmouth, tedy stařičká anglická balada zpopularizovaná hlavně Mikem Oldfieldem, s Třeboňskými pištci vedenými manželskou dvojicí Václava a Mileny Šimečkových.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.