Markéta Lazarová, Obchod na korze, Hříšní lidé Města pražského. Před 100 lety se narodil génius filmové hudby Zdeněk Liška

14. březen 2022

Není to jistě nadsázka, když napíšeme, že Zdeněk Liška byl geniálním skladatelem filmové hudby. A kdyby žil v době otevřených hranic, byl by jeho věhlas nejspíše světový. Na 16. březen připadá sté výročí jeho narození.

Je neuvěřitelné, jaké množství výborné filmové muziky a mnohovrstevnou paletu nálad s inspiračními rozličnými žánry dokázal tento rodák z Libušína (podle rodného listu), nikoliv ze Smečna u Kladna, jak bývalo dřív uváděno, vytvořit. A je škoda, že stále chybí ucelená antologie jeho slavných filmových melodií. Několik soundtracků s Liškovou hudbou vyšlo na CD i vinylu v minulých letech na britské značce Finders Keepers.

Jeho tatínek byl horník, ale vedle toho velmi dobrý amatérský muzikant. Zdeněk Liška se v chlapeckém věku učil hrát na housle a tahací harmoniku, později k tomu přidal trubku, pozoun i klavír a už ve věku středoškolském zkoušel skládat. Z gymnázia ve Slaném přešel na pražskou konzervatoř, kde studoval kompozici a dirigování.

První a důležité zaměstnání našel ve zlínských filmových ateliérech. Zdeněk Liška začal opravdu od píky, od doprovodné hudby k reklamám, ale vstupní zásadní příležitostí byla hudba k animovanému Ferdovi Mravencovi Hermíny Týrlové.

Čtěte také

Ve Zlíně se potkal s dalším velmi významným filmovým tvůrcem Karlem Zemanem a nezapomenutelným plodem jejich spolupráce byla hudba k filmům Vynález zkázy a později Baron Prášil.

Ovšem umělecky i komerčně úspěšných filmů velkých režisérů, k nimž Zdeněk Liška napsal hudbu, je od šedesátých let spousta – Tam na konečné, Vyšší princip, Markéta Lazarová, Smrt si říká Engelchen, Obchod na korze, Spalovač mrtvol, Svatba jako řemen, Už zase skáču přes kaluže, Ovoce stromů rajských jíme, Jáchyme, hoď ho do stroje, Lišáci, Myšáci a Šibeničák, Ikarie XB – 1, Malá mořská víla a samozřejmě také seriály Hříšní lidé Města pražského nebo jistě kontroverzní Třicet případů majora Zemana.

Leccos hudebně zajímavého jsme pro vás ve Vlídných tónech namíchali, ale vzpomínku skladatele filmové hudby Zdeňka Lišky otevře jeho ranější dílko, hudba k dokumentárnímu filmu s legendární cestovatelkou dvojící Zikmund a Hanzelka – Z Argentiny do Mexika. Zdeňka Liška zemřel v červenci roku 1983 v 61 letech.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.