Zemákový zavinovač

Únor je bohatý na svátky svatých, ty se často liší od našeho občanského kalendáře, ale v dobách našich babiček trochu řídily dění a to i v kuchyni. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou koledování s Dorotou a bramborový recept na zemákový zavinovač.

Recept uvádíme v původním znění, jak byl zaznamenán:

Uvařené a vychladlé zemáky se jemně ustrouhají, pak se asi na tři zemáky prostřední velikosti roztluče jedno vejce a vše se osolí. Zrovna takové množství jako je brambor se přimíchá bílé mouky. Z toho se vypracuje hladké, tuhé těsto. Těsto se ne příliš tence vyválí a buď smaženou houskou nebo sekaným masem, třeba i uzeným posype a jako štrudle zavine, zaváže do ubrousku a asi půl hodiny vaří. Vařené se na kusy rozkrájí, strouhanou žemličkou posype a horkým máslem nebo sádlem pomastí.