Zámek Šluknov na severu Čech je perlou saské renesance. Pro návštěvníky je otevřený po celý rok

31. leden 2022

Zámek Šluknov na severu Čech se na zimu nezavírá. Po celý rok nabízí prvorepublikový prohlídkový okruh, který ukazuje téměř všechny zámecké prostory. Včetně dobových místností s původními exponáty. Prohlídka je věnována poslednímu majiteli Šluknovského panství Ervínu Leopoldovi Nostitz-Rineckovi. K vidění je jeho soukromé apartmá s šatnou, ložnicí, dětským pokojem, jídelnou i oficiální kanceláří.

Z roku 1487 pochází první zmínka o dřevěné tvrzi, která i s hospodářským zázemím patřila saskému maršálovi Hugoldovi ze Šlejnic. Není bez zajímavosti, že k hospodářství patřila i sladovna, pivovar a zahrada, kde se pěstoval chmel. V 16. století nechal další ze Šlejniců přebudovat tvrz na pohodlnější renesanční sídlo.

V průběhu času se majitelé panství střídali. O hodnotě majetku vypovídá i suma, za kterou ho Harrachové roku 1876 prodali saskému komerčnímu radovi Arnoštu Grumbtovi. Jeden milion guldenů. Jeho potomci ho vlastnili až do 30. let 20. století, kdy ho získal Ervín Leopold Nostitz-Rieneck. Tomu byl zkonfiskován v roce 1945. Majitelem zámku se stalo město Šluknov, které v něm zřídilo muzeum.

V roce 1986 zničil velkou část budovy požár, ale šluknovští se nevzdali. První desetiletí 21. století se pracovalo na rekonstrukci. Dnešní prohlídkové okruhy se vracejí do dob první republiky. Přibližují jak oficiální prostory, tak soukromé místnosti rodiny Nostitz-Rieneck. Návštěvník uvidí i fotografie členů rodiny. Jedna z nich zachycuje staršího bratra Ervína Leopolda – Bedřicha, který se oženil s dcerou Žofie Chotkové a Františka Ferdinanda d´Este.

Lovecká trofej

Kromě velkých zámeckých kamen, slavnostních praporů a dobového mobiliáře je na prohlídkové trase také úctyhodné jelení paroží a série jezdeckých obrázků. To obojí odkazuje na velké vášně hraběte Ervína Leopolda – lov a dostihy. Prý se sám účastnil Velké pardubické steeplechase.

Po prohlídce zámku Šluknov je možné se projít hezky upraveným zámeckým parkem. Volné vnitřní prostory využívají šluknovští ke koncertům, různým slavnostem a také svatebním obřadům. A několikrát do roka tu pořádají tematicky velmi pestré výstavy. Například do 25. února je tu k vidění soubor autorských šperků Jiřího Herzlíka, který pracuje s různými kovy a vzácnými dřevy. Od 7. února přibude fotovýstava Náš pohled na svět, která potrvá do konce března.

Spustit audio