Začátkem jara doplňte do jídelníčku mořské ryby a zeleninu

21. březen 2023

Není náhoda, že jarní prázdniny přichází na konec zimy, v době kdy je potřeba dopřát organismu odpočinek, aby načerpal na přicházející jaro sílu a zregeneroval se. Alespoň kratší dovolená v období přechodu zimy na jaro je ideální prevencí jarní únavy. Nesmíme ale zapomínat ani na další podstatou věc. A tou je doplnění minerálů a vitamínů, které nám po dlouhé zimy chybí a které je nutné doplnit.

Na konci zimy je nutné doplnit především vitamín C, který samozřejmě nejlépe získáme přírodní cestou, tedy z ovoce. Důležité je také doplňovat vitamín D, který podporuje imunitu. Díky nedostatku slunce přes zimu ho právě na začátku jara máme velmi málo. Přírodní zdroj vitamínu D je především v mořských rybách, ať už je to makrela, halibut nebo mořská treska.

Problém je, že získání vitaminu D přírodní cestou, tedy především potravou, je finančně značně nákladné. Pokud to rodinný rozpočet nedovoluje, kvalitní vitamin D zakupte v lékárně a snažte se ho alespoň užívat formou tablet nebo kapslí. Mořské ryby si ale jednou za měsíc dopřejte.

Zelenina, ale kvalitní

Na počátku jara je také nutné dbát na dostatečný přísun zeleniny. Především mrkve, která má dostatek vitaminu A a karotenu, který potřebujeme s nadcházejícími slunečními dny. Nezapomínejte ani na další kořenovou zeleninu nebo brokolici.

Dávejte pozor na kvalitu zeleniny i ovoce, a to především na jejich skladování. Rozhodně se vyhněte nákupu zeleniny a ovoce z míst, kde víte, že jsou uložené v nepřirozených podmínkách. Najít si kvalitního prodejce je první zásada. U nekvalitně skladované zeleniny a ovoce hrozí, že se na nich velmi rychle vytvoří různé plísně nebo hniloba. Při nákupu proto velmi pečlivě zeleninu i ovoce prohlédněte a buďte opatrní, abyste nekupovali mrkev s hnědými skvrnami nebo plesnivou brokolici.

Kvalitními potravinami k silné imunitě

Bohužel, při špatném skladování hrozí, že zelenina a ovoce, které ještě v obchodě vypadají velmi dobře, se rychle začnou kazit. Nikdy tato místa nevykrajujte v domnění, že je to dostačující.

Toxické látky z hniloby jsou v celém kusu, a pokud si ho dáte k obědu nebo k večeři, místo vitamínů do těla dostanete toxické látky. Po pozření můžete mít v lepším případě přechodné zažívací problémy. Snahou o dostatek zeleniny a ovoce si tak při nekvalitním zdroji nebo při špatném skladování můžete naopak uškodit.

Spustit audio