Vomajda s medvědím česnekem z Pojizeří
Pašijový týden, kterým vrcholí předvelikonoční období, má řadu obyčejů. Třeba na Zelený čtvrtek je třeba jíst něco zeleného a tak pro nás Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept z Pojizeří na vomajdu s medvědím česnekem.
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 litru mléka
- ¼ l kysané smetany
- jarní bylinky – pažitka, petrželka, kopřivy
- medvědí česnek
- sůl
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme studeným mlékem, za stálého míchání přivedeme k varu, osolíme a povaříme 20 minut. Před koncem vaření přidáme oprané lístečky mladých kopřiv a jemně posekaný medvědí česnek. Necháme přejít varem. Na závěr vmícháme ostatní jemně posekané bylinky, zakysanou smetanu a už nevaříme. Podáváme s nasucho pečenými brambory, nebo s bramborem na loupačku.