Vodní dům v Hulicích nabízí hmatové akvárium, vodní bar i exkurze na opuštěné mosty

20. květen 2022

V Hulicích na Benešovsku, v těsné blízkosti vodní nádrže Švihov, stojí Vodní dům. Jde o muzeum, ve kterém se člověk dozví o vodě úplně všechno. A které navíc zábavnou formou přibližuje návštěvníkům význam vody pro přírodu i pro člověka. Dozvědět se v něm ale můžete i o okolí vodní nádrže, o přehradě samotné i dalších místních zajímavostech. Víc prozradila v pořadu Tady to znám vedoucí Vodního domu Kateřina Zemanová.

Vodní dům v Hulicích nabízí veškeré informace o sladké vodě pod jednou střechou. Kromě toho má i spoustu poučných a zároveň zábavných expozic. Akvária s rybami, ve kterých můžete vidět třeba i úhoře, nebo hmatové akvárium s raky, šneky, škeblemi a dalšími vodními živočichy. „Návštěvníci si do tohoto akvária mohou sáhnout, ty živočichy si vylovit, podívat se na ně zblízka a zase je vrátit zpátky. U raků děláme i komentované krmení,“ říká Kateřina Zemanová.

Kateřina Zemanová

V jiné expozici si můžete vyrobit mrak nebo se podívat na koloběh vody v přírodě. A nechybí ani zvuková expozice. „Když u nás vstoupíte pod vodní hladinu, můžete si poležet na obrovských kamenech a pustit si různé zvuky vody anebo hudební skladby inspirované vodou. Třeba Vltavu od Bedřicha Smetany,“ popisuje vedoucí Vodního domu.

O významu vody v přírodě se návštěvníci mohou dozvědět venku na naučné stezce, která vede celým areálem kolem Vodního domu. A samozřejmě tu myslí i na děti, pro které jsou připravené vodní hrátky s nejrůznějšími kanály, pumpami a mlýnky. „Ovšem pravdou je, že často bývají nejvíc zmáčení tatínkové,“ usmívá se Kateřina Zemanová. A pak je tu i vodní bar. „Máme v něm čtyři druhy vody. Každý příchozí je může ochutnat a tipnout si, která voda je která. A vybrat, jaká z nich je nejlepší. Podle mě je to ta naše, ze Švihova.“

Mýty o nedokončených mostech nad přehradou

Kolem přehrady je ochranné pásmo, kam lidé nesmí. Zájemci se ale mohou vydat na komentovanou prohlídku na přehradní hráz. „Z koruny hráze je krásně vidět celá přehrada a je z ní i nádherný výhled do údolí řeky Želivky na vesničku Nesměřice,“ popisuje Kateřina Zemanová. Přímo do nitra přehrady je podle ní možné se podívat jen jednou za rok.

Nad vodní nádrží Švihov se klenou dva opuštěné dálniční mosty. Oba stojí v prvním ochranném pásmu, kam je veřejnosti vstup zakázán. Přesto se k nim zájemci mohou podívat, a to v rámci exkurzí, které Vodní dům pořádá.

„Těm mostům se nesprávně říká Hitlerovy mosty. Myšlenka na jejich výstavbu pochází už z dob první republiky. Plány na stavbu dálnice z Chebu až na Podkarpatskou Rus měl v hlavě Jan Antonín Baťa. Takže to nebylo tak, že by je chtěl stavět Hitler. A existuje ještě jeden mýtus: říká se, že ty mosty jsou nedostavěné, ale to není pravda. Oba ty mosty jsou dokončené a jsou dokonce zkolaudované. Jediné, co jim chybí, jsou ty násypy, které by tvořily nájezd na most,“ vysvětluje Kateřina Zemanová.

Jaké další zajímavost můžete objevit v okolí vodní nádrže Švihov a jaké novinky chystá Vodní dům v Hulicích, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio