V Ořechu najdete Muzeum medu a českých Vánoc. Představuje staré zvyky i současné betlémářské umění

16. prosinec 2022

Ořech na Praze-západ se rozkládá hned za hranicí hlavního města. Ale jakmile jím projedete, ocitnete se v Českém krasu. Byla by ovšem škoda se přitom v Ořechu nezastavit. Mají tam totiž Muzeum medu a českých Vánoc, kterým nás provedl jeho zakladatel a ředitel, místní rodák Vladimír Glaser.

Jeho rodina je s Ořechem spojená už čtyři sta let. „Moji předci přišli tehdy do Kalinova mlýna, který stával na Radotínském potoce. Nejdřív tam byli jako nájemci, později ho koupili a provozovali. A měli k tomu samozřejmě i nějaké polnosti,“ vypráví Vladimír Glaser.

Když ještě jako malý kluk sedával na stromě u mlýna, který jeho rodině v té době už nepatřil, říkal si, že by také chtěl mít takový sad. A to se mu jako dospělému podařilo. A navíc se díky němu stal vášnivým včelařem.

„Potom mě napadlo, že by bylo fajn ty včely přiblížit lidem, zejména dětem. A tak jsme udělali prosklený včelín. Je to budova s úly, která má prosklenou stěnu. Což znamená, že lidé, kteří se tam přijdou podívat, jsou za sklem, kde se nemusejí bát žihadel, a já jsem jen metr od nich, ale přitom mezi včelami,“ popisuje. Později k tomu přibyl ještě i prosklený úl, ve kterém je možné pozorovat včelstvo.

Nakonec vzniklo v Ořechu celé muzeum medu, které se pak ještě rozrostlo o české Vánoce. „Já mám Vánoce hrozně rád. My spoustu věcí během nich bereme automaticky, ale když se nad tím zamyslíte, tak je to čas, kdy dodržujeme nejvíc zvyků, byť jsme vesměs ateisti,“ říká Vladimír Glaser.

Betlémy jsou u nás zakořeněným zvykem

Jedním z největších českých zvyků je podle něj stavění betlémů. „Betlém byste našli v podstatě v každé české rodině. A betlémy jsou o Vánocích vystaveny na řadě míst a konají se i celé výstavy, na které chodí opravdu hodně lidí. Tenhle zvyk je u nás skutečně silně zakořeněný.“

Sám Vladimír Glaser má rozsáhlou sbírku betlémů a část z ní vždy ve vánočním čase ve svém muzeu vystaví. „Letos je u nás k vidění vůbec nejvíc vyřezávaných betlémů, které jsme kdy v muzeu měli.“ Kromě toho i sám betlémy vyřezává. Ten největší má dnes už 14 metrů. A každý rok přijdou jeho kamarádi betlémáři a přidají nějaký svůj kousek.

Vladimír Glaser

„My u nás v muzeu vystavujeme betlémy současných nebo nedávno zemřelých autorů. Neshromažďujeme staré historické betlémy. Snažíme se ukázat, jak ty betlémy a jejich tvorba vypadá dnes,“ vysvětluje Vladimír Glaser. Kromě toho v muzeu i pravidelně pořádá řezbářské kurzy, na kterých si každý výrobu figurek do betléma může vyzkoušet.

Vladimír Glaser se v Ořechu narodil. „Je to nádherné místo s čistým vzduchem. Byť je kousek za Prahou. Čerstvé povětří k nám totiž proudí z Křivoklátska.“ Nejraději chodí dolů do Radotínského údolí, které je přírodní rezervací. „A také jsme si na okraji obce postavili kopec, ze kterého je krásný rozhled. Je z něj vidět třeba Říp, a když je dobře rozfoukáno, tak dokonce i Ještěd,“ popisuje Vladimír Glaser. Kromě hezké vyhlídky je na vrcholu kopce i uměleckého dílo – Vrtule, která se neustále točí, protože v Ořechu stále fouká.

Co zajímavého můžete v Ořechu a jeho okolí ještě vidět a co dalšího v tamním Muzeu medu a českých Vánoc zjistíte o včelách a vánočních zvycích, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio