Uzené vepřové koleno

V dalších receptech našich babiček si přiblížíme průběh žní, do kterých se zapojovali i ženci z okolí. Většinou jen za stravu, ale ta musela být vydatná. Třeba uzené vepřové koleno. Recept na něj do vysílání připravili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 1 uzené koleno
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 4 stroužky česneku
  • 2-3 cibule
  • olej
  • grilovací koření

Koleno dobře omyjeme. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme bobkový list, pepř, nové koření, celé oloupané stroužky česneku a uvaříme doměkka. Uvařené koleno vyjmeme z vývaru (ten použijeme na polévku) a necháme trochu zchladnout. Pak je vykostíme. Pekáček vytřeme olejem a na dno rozprostřeme cibuli pokrájenou na kolečka. Na ni naskládáme kousky masa a posypeme kořením. Vložíme do trouby a upečeme. Podáváme s lepenicí (vařené šťouchané brambory s dušeným kysaným zelím.)