Ústřice pečené podle Národní kuchařky Marie Rosické roku 1904

V receptech našich babiček nás tentokrát čekají pečené ústřice. I tento exotický recept připravili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Vymaž rendlík neb hlubokou mísu máslem, vysyp dno ustrouhanou žemličkou, pak dej vrstvu ústřic, osol je a opepři, polož na ně několik malých kousků másla, pokryj je vrstvou ustrouhané žemličky, zavlhči to šťávou ústřicovou smíšenou s mlékem, a tak pokračuj, až je nádoba naplněna; na vrch dej vrstvu žemličky, oblož malými kousky másla, polej vejcem v koflíku mléka rozkloktaným a nech v horké troubě čtvrt hodiny péci. Je-li nádoba větší, musí se ovšem nechati v troubě o chvilku déle. Na stůl předloží se v nádobě, v níž byly připraveny.