Tradiční vlídné novoroční uvítání s valčíky Johanna Strausse mladšího i s Pizzicato polkou

3. leden 2023

Diváci a posluchači ve více než sto zemích světa díky televizním a rozhlasovým přenosům zhlédli a poslouchali Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků ve slavnostně vyzdobeném Zlatém sále Spolku hudby ve Vídni. Pro tento rok byl pro tuto příležitost vybrán rakouský dirigent Franz Welser-Möst, v současnosti šéfdirigent Cleveland Orchestra. Na Nový rok dirigoval Vídeňské filharmoniky už potřetí.

A jakési inspirativní ozvuky tradičně přinášíme i v prvních Vlídných tónech nového roku, ovšem s výběrem omezeným na dynastii Straussů, tentokrát především na valčíky Johanna Strausse mladšího.

Nový rok zahájíme tím nejznámějším a nejpopulárnějším valčíkem – Na krásném modrém Dunaji, německy An der schönen blauen Donau, který měl koncertní premiéru 10. března 1867 ve vídeňských Lidových sadech.

Johann Strauss byl při jeho vzniku a volbě názvu veden verši maďarského básníka Karla Isidora Becka. V jeho sbírce básní Tiché písně lze najít báseň nazvanou Na Dunaji, jejíž verše končí: „…na Dunaji, na krásném, modrém Dunaji.“ Jenže Beck neměl na mysli Dunaj protékající Vídní, ale jižním Maďarskem. 

Straussův slavný valčík byl také otextován a zpíván mužským sborem, ale ujal se v orchestrální podobě. A v té zazní v prvních Vlídných tónech roku 2023 v podání Filharmoniků města Prahy.

Doplní jej další velmi známý valčík Johanna Strausse mladšího Morgenblätter, tedy Ranní listy, v interpretaci Philadelphia Orchestra pod taktovkou Američana maďarského původu Eugenea Ormandyho. A půlhodinku završí Pizzicato polka, na níž se autorsky podílel Johannův mladší bratr Josef Strauss, s Vídeňskými filharmoniky.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.