Proč bývají okurky hořké a jak tomu zabránit
Hořkost okurek způsobuje cucurbitacein. Tuto látku začnou okurky vylučovat, když nemají dobré pěstební podmínky. Chybí voda, střídá se horko a chlad. A když nemají gen nehořkosti? Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
„Hořké okurky, to bývají obyčejně některé původní odrůdy. Třeba nakladačky Bílské, Mělnické, Pálavské byly syrové často hořké, ale po ohřátí v láku hořkost ztratily.
Hořké bývaly okurky obyčejně tehdy, kdy se střídalo chladno s horky, nebyly dobře zalité. V teple a s kvalitní péčí hořké nebývaly ani odrůdy, které v sobě neměly gen nehořkosti.
Občas dělá počasí takové kotrmelce, že i nehořké okurky to ‚zlomí‘ a trochu zahořknou. Hořký kousek od stopky, od konce, mají i takzvané čínské okurky, odrůdy bez genu nehořkosti. Ve vyrovnaně teplých a vláhově stabilních letech hořkost prakticky mizí.
Které okurky nakladačky zvolit pro pěstování? Doporučuji odrůdy s hustou bradavičnatostí, které se vyznačují mohutnější kořenovou soustavou, silnějším růstem a vyšší vitalitou. Lépe snášejí méně vhodné klimatické i pěstitelské podmínky. Jejich bujný růst a mohutný kořenový systém zajišťují rychlou regeneraci po klimaticky nepříznivém období.“
Související
-
Letní pór je mnohem vyšší než ten zimní. Jaké jsou další rozdíly?
Jindy se sázejí, jinak vypadají a samozřejmě se taky jindy sklízejí. Rozdíly v pěstování letního a zimního póru popisuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
-
Dírky na okvětních lístcích, shnilé, plesnivé nebo zaschlé jahody. Co jim způsobuje vady na kráse?
Mít svoje jahody… po tom touží nejeden milovník těchto plodů. Než se ale vydá na cestu za vlastními, měl by si rozmyslet, jestli má chuť a čas o ně dostatečně pečovat.
-
Keře se specifickými potřebami: rododendron, azalka, pieris, kalmie, hortenzie
Většina rostlin v zahradách snáší běžné pH půdy. Existuje ale skupina rostlin kyselomilných. Těm udržujeme kyselé půdní pH.