Pro ornitoložku Ditu Hořákovou je pomoc ptákům celoživotní posláním

10. únor 2023

Pokud máte rádi ptáky, možná jste jim chtěli v těchto mrazivých dnech pomoci a přisypat jim do krmítek něco dobrého. Ornitoložka Dita Hořáková se rozhodla ptákům pomáhat po celý život a spojit tak svou zálibu se zaměstnáním. Dnes pracuje pro Českou společnost ornitologickou a ptákům pomáhá nejen v terénu. V rámci propagace spolupracuje na mnoha zajímavých ornitologických projektech a snaží se veřejnosti předat informace nebo rady, jak ptáky chránit.

Pro Ditu Hořákovou jsou ptáci celoživotní láskou. Cesta k nim byla poměrně přímočará. O svém budoucím povolání měla jasno už na studiích gymnázia. Vždy si přála pracovat se zvířaty. Ptáci byli nakonec jasnou volbou. Už od mládí chodila ráda do přírody. Ze všech zvířat si nejvíce všímala ptáků, kteří jsou ve volné přírodě dobře viditelní.

A pokud různé druhy ptáků znáte a poznáte je i při zpěvu, máte pocit, že jste více součástí přírody. Její další směřování na studiích bylo pro ni jasné - Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze, obor etologie (věda o chování zvířat a živočichů).

Práce ornitologa je o osvětě i předávání informací

Paní Dita Hořáková vnímá práci pro Českou společnost ornitologickou jako báječné zaměstnání, které jí navíc velmi baví. Podařilo se jí spojit svého koníčka s profesí a může navíc pomáhat volně žijícím ptákům, kteří naší pomoc velmi potřebují.

Je pro ni také důležité pracovat v kolektivu lidí, kteří jdou společně za jedním cílem a vidí pak i reálné výsledky. Například když pozoruje, jak v nově zřízených ptačích parcích ptáci vyvádí svá mláďata. Má také radost, že se lidé díky činnosti České společnosti ornitologické o ptáky více zajímají. Vzhledem k tomu, že má na starosti především propagaci i kontakt s veřejností, její práce je z velké části administrativní.

Čtěte také

Ptáky ale pozoruje v rámci své práce i v terénu. Ptačí život se pak snaží lidem zprostředkovat a veřejnosti předávat cenné informace nebo rady, jak ptáky chránit. V rámci propagace spolupracuje také na mnoha zajímavých ornitologických projektech. Už čtyři roky se například věnuje každoročnímu sčítání ptáků na krmítkách, tzv. Ptačí hodince, do kterého se zapojují desetitisíce dobrovolníků po celé České republice.

Když se péče o ptáky stane součástí života

Paní Dita Hořáková už několik ptáků zachránila a ty zraněné odvážela do záchranné stanice. Velmi ale všechny varuje před tím, aby v přírodě nalezená ptáčata lidé odnášeli domů v mylné snaze je zachránit. Velmi často ptáčata v přírodě opuštěná nejsou, jejich rodiče jsou někde poblíž, a ptákům tak můžeme naopak ublížit.

Ve své snaze o popularitu péče o ptáky také nabádá, abychom maximálně zviditelnili velká okna nebo skleněné tabule, které ptáci nemohou svým zrakem včas vidět a velmi často se o ně poraní nebo nárazem přímo zahynou. A jakou činnost má v práci pro Českou ornitologickou společnost nejraději? Největší smysl i radost jí přináší aktivní podpora ptačích parků. Ráda ale pomáhá ptákům komplexně, to je ale zároveň nejvíce obtížné.

Spustit audio