Postní vomajda z fazolí a brambor
Nejen v kuchyních našich babiček se před sto a více lety dodržovala postní pravidla. Neznamenala jen omezení v jídle, ale třeba i zákaz zpívání. Ještě že se nemuselo úplně hladově a hospodyně mohly uvařit třeba vomajdu z fazolí a brambory. Recept přidávají Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- ¼ kg velkých bílých fazolí
- 2 větší brambory
- 3 bobkové listy
- 10 kuliček nového koření
- sůl
- 2 dcl smetany
- 2 lžíce octa
- 1 větší cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce sádla
Fazole propláchneme, zalijeme vodou a necháme přes noc namáčet. Druhý den do hrnce přidáme koření a dáme vařit. Na sádle osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, zasypeme moukou a upražíme cibulovou jíšku. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Když jsou fazole měkké, přidáme k nim do hrnce brambory, osolíme a vaříme do změknutí brambor. Ke konci vmícháme vychladlou jíšku a společně dovaříme doměkka. Když změknou i brambory, přilijeme smetanu, ocet a krátce necháme přejít varem.