Paní Noemi Trojanovou nejvíce těší pozitivní změny životů jejích klientů

23. září 2022

Paní Noemi Trojanovou můžete potkat v textilní dílně Rukama nohama v Dobříši, kde je možné zakoupit nejrůznější praktické výrobky i krásné látky. Paní Trojanová vždy chtěla lidem pomáhat a to byl také důvod, proč začala pracovat v oblasti sociální rehabilitace. Její láska k látkám i k šití jí postupně přivedla k nápadu, založit textilní dílnu, která by pomáhala lidem v nouzi.

Textilní dílna Rukama nohama organizačně spadá pod Charitu Starý Knín. Své sídlo v Dobříši ale s nadsázkou pojmenovala Dům nad vodou. Svými aktivitami i službou sociální rehabilitace se skutečně snaží lidi držet „nad vodou“. Ty, kteří se dostanou do vážných problémů, jsou v krizové situaci a navíc na trhu práce nezaměstnatelní – nejčastěji proto, že mají nějaké postižení nebo tělesná, mentální nebo duševní onemocnění.

Zakladatelka a vedoucí této dílny, paní Noemi Trojanová, měla od dětství velký vzor ve své mamince, která pracovala ve zdravotnictví a neustále pečovala o nemocné. Její vnitřní zaměření ji nejprve vedlo na studia Evangelické teologické fakulty University Karlovy. Vždy si přála pomáhat lidem a její cesta ji nakonec přivedla do Charity Starý Knín, kde nejprve působila v azylovém domě. Byla v kontaktu s lidmi, kteří se dostali do vážných problémů a potřebovali pomoci.

Proti syndromu vyhoření další prací

Právě tehdy přišla poprvé doba, kdy si začala uvědomovat, jak náročná je profese v oblasti sociální rehabilitace. Pomáhat těm, kteří se dostali do svízelné životní situace je náročné, ale především vyčerpávající. Když se paní Noemi Trojanová poprvé setkala s náročnou péčí o skupinu lidí, kteří sami již zcela ztratili životní motivaci i víru v možnost zlepšení, cítila, že musí začít něco dělat, aby se nedostala do syndromu vyhoření.

Tehdy si ale paní Trojanová místo odpočinku naopak naordinovala další práci, která by ji těšila a kde by se odreagovala. Začala kupovat látky a navrhovat různé vzory. Nejprve pro radost sobě a přátelům. Ala postupně si uvědomila, že právě možnost šití a tvoření může přinést velkou pomoc mnoha lidem. Postupně bylo vše připraveno proto, aby mohla vzniknout nová šicí dílna Rukama nohama se sídlem v Dobříši.

Pro lidi v krizové životní situaci přinesla pracovní možnosti a pro paní Trojanovou další naplnění. Měla štěstí, brzy se jí přihlásili i další sociální pracovníci a pracovnice, s kterými tvoří skvělý tým. Nicméně právě paní Trojanové veškeré sociální služby pomoci zaštiťuje.

Životní změny, které jsou nejlepší odměnou

Jakkoliv je práce v sociální dílně Rukama nohama náročná a vyčerpávající, přináší i četné radosti. To, když se podaří lidem pomocí sociálních aktivit a programů včetně psychologického poradenství skutečně změnit život k lepšímu.

Jeden z nejkrásnějších zážitků, kdy si paní Noemi Trojanová uvědomila, jak dalece má tato náročná práce skutečně smysl, se stal v loňském roce. Přímo do dílny za paní Trojanovou přišla usměvavá žena se třemi dětmi, aby jí osobně poděkovala. Tato bývalá oběť domácího násilí i se svými dětmi dostala díky azylovému domu a dílně Rukama nohama možnost začít svůj život nově a v bezpečí.

Tyto velké změny lidských životů jsou kořením pro další působení paní Trojanové v pomoci ostatním, kteří se dostali do krizové situace. Dnes ale také ví, že se před syndromem vyhoření už raději nebude chránit tím, že si vymyslí další práci, kde se odreaguje, ale raději začne postupně pracovat pouze na půl úvazku a práci svěří svým skvělým kolegům. Ráda totiž chodí na túry po horách. Ticho, pohyb a čerstvý vzduch jsou dnes pro ni tím nejlepším odpočinkem, kdy načerpá sílu.

Spustit audio

Související