Bandorové knedlíky s vomajdou z povidlí

Advent byl v dobách našich babiček postním obdobím a to znamenalo, že na stolech se objevovaly pokrmy z brambor, luštěnin a zeleniny. Třeba bandorové knedlíky s vomajdou z povidlí. Do starých časů nás zavedou Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenaly dobové kuchařky:

Uvaříme 1 kg brambor, rozmělníme je válečkem a rychle, než vychladnou, zpracujeme se 16 polévkovými lžícemi mouky a 8 lžícemi krupice v těsto, které přisolíme. Tvoříme šišky jako dětská pěstička a házíme je do vařící se vody. Vaříme je 15 minut a podbíráme opatrně vařečkou, aby nezůstaly u dna.

Hotové knedlíky na míse maličko posypeme strouhanou houskou připravenou na omastku (nebo suchou), aby nebyly „nahé“ a nelepily se.

Jíme je na dvojí způsob:

S povidlovou omáčkou – do hrnku dáme 2 lžíce povidel, asi 5 kostek cukru (sladká povidla netřeba sladiti), špetku utlučeného hřebíčku a ½ l vody. Na ohni mícháme, aby povidla nezůstala v kusech. Přidáme 1 vrchovatou lžíci světlejší jíšky z másla a dáme ještě chvíli dobře povařiti.

Dovětek u receptu: Muži snad dají přednost druhému způsobu: na nepatrné trošce sádla osmažíme dosti cibulky, aby hezky zhnědla. Pak teprve k ní přidáme více sádla, protože bramborové knedlíky třeba políti cibulkou v omastku.