O pořadu Rozhlasová hra

Poklady světového i českého dramatu nebo současná díla. Vždy v nastudování nejlepších režisérů se známými herci.

Jste fanoušky audioknih? Pak vás Rozhlasová hra bude taky stoprocentně bavit. Spojuje zážitek z mluveného slova se zážitkem ze sledování divadelní hry nebo filmu, umocněný vaší vlastní fantazií. Uslyšíte komedie, thrillery, detektivky, horory i klasickou povinnou četbu.

Těšte se na nejbližší hry:


12/5 - A. P. Čechov: Ticho v soudní síni! (1981)

Příběh na motivy povídek Antona Pavloviče Čechova vás zavede do soudní síně k případům, kde se skrze vyhrocené groteskní situace odhalují povahy, vztahy i společenské nešvary. A protože navzdory plynutí času se základní lidské přednosti ani zlozvyky nemění, zůstává Čechovova důvtipná koláž zábavnou a rezonující do dnešních dnů.

Hrají: Vlastimil Brodský, Jiří Adamíra, Josef Vinklář, Marie Marešová, Oldřich Musil, Jiří Ornest, Zdeněk Ornest, Ivo Gübel, Miloš Hlavica, Soběslav Sejk, Josef Patočka, Zdeněk Žák, Jaroslava Drmlová, Miloš Rozhoň
Režie: Ludmila Engelová


19/5 - Alois Jirásek: Kolébka (1952)

Podobně jako v o mnoho let pozdější a úspěšnější Lucerně, i v Kolébce zasazené na Křivoklátsko hraje roli dávné zvykové právo. K veřejnému potrestání nevěrných žen v kraji sloužila kolébka, na které biřici záletnici přede všemi pohoupali. V Jiráskové komedii se takto chystá vytrestat místní purkrabí pohlednou vnučku polesného Alenu, proti které purkrabího navedla závistivá hospodyně Margreta.

Hrají: Václav Voska, Ladislav Kulhánek, Jaroslav Marvan, Karel Pavlík, Otýlie Beníšková, Jiřina Krejčová, Otakar Brousek, Jiří Vasmut, Rudolf Široký, Eva Svobodová, Jiří Suk, Marie Krtičková, Karel Fořt, Karel Sedláček a Miroslav Doležal
Režie: Miloslav Jareš

26/5 - Stanislav Vyskočil: Komedie o Františce a Honzíčkovi (1982)

Komedie o lásce, plná dobrodružství, též poučení a se šťastným koncem.

Hrají: opovědník (Karel Richter), blázen (Jaroslav Kepka), Honzíček (Petr Svoboda), Františka (Milena Steinmasslová), generál Minc (Bořivoj Navrátil), císař turecký (Jiří Holý), král (Svatopluk Skládal), královna (Jarmila Kurandová), kupec (Soběslav Sejk) a další
Režie: Stanislav Vyskočil

2/6 - Oldřich Daněk: Dialog s doprovodem děl (1967)

Základní situace hry je jednoduchá, což ostatně u velkých dramatických děl bývá často pravidlem. Alexandr Fleming, toho času v uniformě kapitána, přijíždí na frontu, aby tu přesvědčil Generála, že dosavadní praxe ošetřování ran antiseptickými prostředky ve skutečnosti vojáky zabíjí.

Hrají: Generál (Zdeněk Štěpánek), Kapitán (Jiří Adamíra), Poručík (Josef Vinklář) a Seržant (Josef Větrovec) 
Režie: Ludvík Pompe 

9/6 - Jan Amos Komenský, pro rozhlas upravil Jindřich Pokorný: Diogenes znovu naživu (1970)

Hru o svérázných příhodách a originálním přístupu k životu slavného řeckého filozofa napsal Jan Amos Komenský podle antických pramenů. Přestože byla původně určena k výuce latiny, ve druhé polovině 20. století se v českém překladu dostala před českého diváka. Zásluhu na jejím objevení má i Československý rozhlas, který ji ještě před divadelním uvedením vysílal již v roce 1970.

Hrají: Diogenes (Felix le Breux), Antisthenes (Miloš Nedbal), Athéňané (Josef Chvalina, Jaromír Spal, Zdeněk Martínek), Právník (Jiří Hurta), žáci (Daniela Šrajerová, Blanka Zdichyncová), muž (Vladimír Švec), jiný muž (Vladimír Leraus), Alexandros (Jiří Adamíra), Perdikkas (Jan Přeučil), Parmenion (Josef Bláha), vůdce pirátů (Karel Houska), pirát (Vladimír Krška), Xeniades (Miroslav Doležal), Kleitarchos (Jiří Pick), cizí muž (Bořivoj Navrátil), hlasatelé (Milan Mach, Miloš Hlavica) a vypravěč (Jaroslav Kepka)
Režie: Josef Melč 

16/6 - Moliére, pro rozhlas upravila Jaroslava Strejčková: Zdravý nemocný (1981)

Rozhlasová inscenace poslední komedie slavného francouzského dramatika o nepravých nemocech těla, prohnanosti ducha a pravé síle lásky. 

Hrají: Argan (Ladislav Pešek), Belina, Araganova druhá žena (Jiřina Petrovická), Anděla, Arganova dcera (Jana Boušková), Berald, Arganův bratr (Josef Větrovec), Kleantes (René Gabzdyl), pan Diaforius, lékař (Vladimír Krška), Tomáš Diaforius, jeho syn (Miroslav Nohýnek), Purgon, Araganův lékař (Bohumil Bezouška), Fleurant, lékárník (Svatopluk Skládal), de Bonnefoi, notář (Václav Stýblo), Tonička, služebná (Helga Čočková) a pastýřka (Laďka Kozderková) 
Režie: Josef Hajdučík

23/6 - František Kožík: Cristobal Colón (1968)

Kožíkova hra zpracovává poutavý námět životní pouti mořeplavce, jehož sen o nové zemi a přivedení pohanů ke křesťanské víře se rázně střetne s pragmatickými požadavky španělského krále i vládců nově objevené pevniny. Kolumbus místo spasení přináší obyvatelům nového kontinentu jen násilí, ponížení a otroctví. Jeho zásluhy navíc nejsou uznány a jeho život zákonitě končí v hořkosti a vině.

Vypráví: Jiří Adamíra
Režie: Josef Červinka 

30/6 - Carlo Goldoni, pro rozhlas upravil Vladimír Gromov: Poprask na laguně (1987)

Když se drobné nedorozumění dotkne milostných citů a horké hlavy řeší svou při s patřičným italským temperamentem, je z toho poprask, který obrátí jindy ospalý přístav vzhůru nohama. 

Hrají: patron Toni, patron rybářské bárky (Petr Haničinec), paní Pasqua, žena patrona Toniho (Božena Böhmová), Lucietta, sestra patrona Toniho (Jorga Kotrbová), Titta-Nane, mladý rybář (Viktor Preiss), Beppo, bratr patrona Toniho (Miloš Hlavica), patron Fortunato, rybář (Ladislav Pešek), paní Libera, žena patrona Fortunata (Libuše Havelková), Orsetta, sestra paní Libery (Růžena Merunková), sestra paní Libery (Libuše Šafránková), patron Vincenzo, obchodník rybami (Ivo Gübel), Toffolo, lodičkář (Miroslav Masopust), Isidoro, koadjutor u trestního soudu (Jiří Holý), komisař, soudní posel (Milan Neděla) a prodavač pečených dyní (Radislav Nikodém)
Režie: Alena Adamcová

Některé tituly jsou za poplatek ke stažení v e-shopu Radioteka.cz.

Kdy se pořad vysílá

Čas vysílání
neděle 12:00, 21:00Český rozhlas Pohoda

Další pořady

  • Meteor

    Vědecko-populární reportáže, rozhovory a dokumenty pro všechny. K poslechu živě na Dvojce, Pohodě, na webu a v aplikaci mujRozhlas.cz.

  • Noční linka

    Čas na vaše příběhy.

  • Láska za lásku

    Cyklus vyprávění, příběhů, rozjímání a hudby českého malíře Jiřího Anderleho. Za asistence milovaného nevyzpytatelného papouška Žandy.

  • Nedělní Dobré ráno

    Klidné probouzení ve společnosti našich osobností.