Nakládaná červená řepa

V zimě oceníte jako pikantní tečku k jídlu nebo součást salátů.    

Suroviny:

1 kg červené řepy – stejně velké bulvičky

3 lžíce cukru

150 ml osmiprocentního octa

půl litru vody

půl lžičky soli

2-3 kuličky nového koření

10 celých pepřů

1 bobkový list

případně trochu fenyklu

nebo osvědčený nakládací přípravek na zeleninu

cibule

křen

Postup:

  1. Řepu ve slupce uvaříme, trvá to přibližně 40-50 minut, nemusí být úplně měkká.
  2. Mezitím svaříme nálev. Koření můžeme předem rozdrtit, nálev získá intenzivnější chuť. Před použitím můžeme nálev přecedit.
  3. Řepu zchladíme ve studené vodě, oloupeme, a buď nahrubo nastrouháme, nebo nakrájíme na kostičky či plátky a naskládáme do sklenic. Prokládáme cibulí a plátky křenu.
  4. Zalijeme horkým nálevem, zavíčkujeme a sterilujeme v hrnci s předehřátou vodou 20 minut při 85 stupních Celsia.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.