Na zámku v Mníšku pod Brdy to vypadá, jako by šlechta právě na chvíli odešla, prozrazuje kastelán

11. listopad 2022

Mníšek pod Brdy se nachází necelých třicet kilometrů jihozápadně od Prahy. Jak jeho jméno napovídá, stáli u jeho zrodu mniši. Zámek si v něm postavil jako své rodové sídlo baron Servác Engel z Engelsflussu a na kopci Skalka nad ním nechal vybudovat půvabný barokní areál, který se stal poutním místem. To všechno prozradil Pavlu Vítkovi kastelán zámku a zároveň starosta Mníšku Petr Digrin.

Petr Digrin pochází z Humpolce na Vysočině. A přestože má technické vzdělání, historie a památky byly od mládí jeho koníčkem. „S partou kamarádů jsme se starali o hrad Orlík nad Humpolcem. V létě jsem prováděl na hradě Lipnici. A když jsem potom už jako dospělý působil na hradě Bouzově, naskytla se příležitost zúčastnit se konkurzu na kastelána úplně nově připravovaného zámku v Mníšku pod Brdy, který byl do té doby pro veřejnost nepřístupný,“ vzpomíná kastelán.

Petr Digrin

Podle jeho slov stával v Mníšku původně hrad, který strážil obchodní stezku vedoucí ze Salzburku. Říkalo se jí tehdy zlatá nebo také solná stezka a byla to důležitá dopravní tepna. Hrad byl později srovnán se zemí a na jeho místě vyrostl zámek. „Postavil ho Servác Engel z Engelsflussu a celému Mníšku pod Brdy vtiskl ráz, který má dodnes. A to se týká jak samotného zámku, tak i koncepce náměstí i barokního areálu Skalka. Celé je to krásně urbanisticky kompaktní,“ popisuje Petr Digrin.

Šlechta na zámku žila do roku 1945, kdy byli její členové označeni za kolaboranty a vysídleni do Rakouska. Zámek měl pak různé majitele, až skončil ve správě ministerstva vnitra a sloužil jako archiv.

V bývalém klášteře se konají výstavy

Pro veřejnost se zámek otevřel až v roce 2006. A Petr Digrin byl u toho. Dnes tam nabízejí návštěvníkům několik prohlídkových okruhů. „Ukazujeme lidem, jak tam ta drobná šlechta na přelomu 19. a 20. století, potažmo za první republiky bydlela. A protože byli milovníky technických vymožeností, žili tam ve velkém komfortu,“ říká kastelán.

Jeden okruh je zaměřený na reprezentativní křídlo a nabízí třináct místností, jako jsou obývací pokoj, jídelna, salóny nebo kaple. V dalších osmi místnostech pak návštěvníci mohou vidět prostory, ve kterých šlechta vyloženě bydlela. „Tam to máme vybavené tak, jako by právě odešli. Je tam gramofon a spousta drobných věcí denní potřeby, včetně silonek paní hraběnky pohozených na stole,“ usmívá se Petr Digrin.

Petr Digrin a Pavel Vítek

Po prohlídce zámku se můžete jít podívat do zámeckého parku anebo vystoupat nad město do barokního areálu Skalka. Tam najdete kapli sv. Máří Magdalény, také někdejší klášter a krásně obnovenou křížovou cestu. „Budova kláštera dnes patří městu, které tam pořádá různé výstavy. Je tak otevřená pro veřejnost, minimálně o víkendech,“ upřesňuje Petr Digrin. Od kaple na Skalce je navíc nádherný výhled na celý Mníšek. A když je hezké počasí, je vidět až na Šumavu.

Jaké další prohlídkové okruhy zámek v Mníšku pod Brdy nabízí a co všechno čeká návštěvníky v zámeckém parku, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio