Mladé kopřivy vám pomohou vyhrát nad jarní únavou. Stačí si z nich pravidelně dopřávat čaj

29. březen 2024

Kopřiva je léčivá bylina pro přípravu čajů, nálevů, salátů i koupelí. Především ale jde o nepostradatelnou ingredienci do velikonoční nádivky.

Pokud by se vám seznam léčivých účinků této žahavky zdál nekonečný, nebyli byste daleko od pravdy. Kopřiva čistí krev – to má samozřejmě pozitivní vliv na fungování všech orgánů v lidském těle. Uleví vám také od dlouhodobých bolestí hlavy a pomůže s ekzémem.

Postavte se jarní únavě s touto bylinkou a uvidíte, že získáte novou energii. Navíc se vám zlepší pleť a kvalita vlasů.

Čtěte také

Kopřivy jsou léčivé celé, od oddenku přes stonky a listy až po květy. Čerstvé listy mladých vyrašených kopřiv se hodí do salátů – můžete je připravit jako špenát, přidat do játrových knedlíčků nebo nasekat jen tak do uvařené polévky místo pažitky.

Přebytek kopřiv udělá také výbornou službu na kompostu. Žížaly jsou toho názoru, že mírně odleželá kompostovaná spařená nať kopřivy je vynikající.

My si teď dáme jarní očistnou kopřivovou kúru. Nejdříve natrhejte čerstvé jarní mladé rostlinky, které mají na jaře tu největší sílu. Zalijte je vařící vodou a přiklopte. Na jeden šálek čaje by měly stačit dvě středně velké kopřivy. Nechte louhovat asi 10 minut, sceďte a pijte teplý nebo vlažný.

Užívejte tři šálky nálevu denně po dobu tří týdnů a uvidíte, co se bude dít.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.dedekkorenar.cz , abecedazahrady.dama.cz , www.ctidoma.cz
Spustit audio

Související