Jarní kopřivy mají největší sílu. Jsou plné vitamínů a čistí organismus

25. březen 2020

Někdo si řekne, kopřiva, takový plevel. Ze zahrádek ho nemilosrdně vystrnadí. My ale dnes upravené zahrádky opouštíme a míříme do lesa anebo i do parku – právě na kopřivy.

Kopřiva je vlastně jedna z nejznámějších léčivek už od pradávna. Je to dokonalý čistič organismu, odvádí škodliviny z těla ven, čistí krev, hojí vředy. Prostě úžasná bylinka na jarní detoxikaci.

Mladé kopřivové lístky pomůžou i při únavě. Natrhejte si je a na jarní únavu zapomenete. Je v nich dost céčka, železa, vitamínu B. Čím čerstvější kopřiva je, tím lépe.

Můžete si připravit kopřivový čaj – hrst nasekaných kopřiv dejte do šálku, zalijte vroucí vodou, nechte 15 minut louhovat pod pokličkou a ještě teplý popíjejte.

Výborný je i kopřivový špenát nebo klasika – jarní nádivka.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.dedekkorenar.cz , abecedazahrady.dama.cz , www.ctidoma.cz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.