Jarní kopřivy mají největší sílu. Jsou plné vitamínů a čistí organismus
Někdo si řekne, kopřiva, takový plevel. Ze zahrádek ho nemilosrdně vystrnadí. My ale dnes upravené zahrádky opouštíme a míříme do lesa anebo i do parku – právě na kopřivy.
Kopřiva je vlastně jedna z nejznámějších léčivek už od pradávna. Je to dokonalý čistič organismu, odvádí škodliviny z těla ven, čistí krev, hojí vředy. Prostě úžasná bylinka na jarní detoxikaci.
Mladé kopřivové lístky pomůžou i při únavě. Natrhejte si je a na jarní únavu zapomenete. Je v nich dost céčka, železa, vitamínu B. Čím čerstvější kopřiva je, tím lépe.
Můžete si připravit kopřivový čaj – hrst nasekaných kopřiv dejte do šálku, zalijte vroucí vodou, nechte 15 minut louhovat pod pokličkou a ještě teplý popíjejte.
Výborný je i kopřivový špenát nebo klasika – jarní nádivka.
Související
-
Kopřiva nemusí být jen obtížný žahavý plevel. Zvlášť ta jarní je zdravá, plná vitaminů
Kopřivu využijeme pro přípravu zdravých čajů, nálevů a koupelí. Problémem se kopřivy stanou ve chvíli, kdy se vymknou kontrole a začnou se po zahradě šířit do všech stran.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.