Místo, kde se dávná historie snoubí s vinařstvím. V Klučově dnes u bývalého slovanského hradiště roste vinná réva

20. březen 2023, aktualizováno

Chtěli byste spojit výlet do míst, kde se psala historie, s ochutnáváním vína? Nemusíte jezdit až na Moravu, stačí dorazit do středočeského Klučova. Rodinné vinařství, které na Českobrodsku funguje od roku 2017, působí v místech, kde se vinná réva pěstovala už v dobách Karla IV.

Ještě dávno předtím tu stávalo slovanské hradiště. To vzniklo v polovině 8. století na skalním ostrohu nad potokem Šemberou. Půjdeme-li ještě hlouběji do historie, klučovský mečík, objevený při archeologických průzkumech, jehož kopii si můžete ve sklípku prohlédnout, třímal v ruce některý s keltských bojovníků.

A současnost? Mladému vinařství se daří, nově se může pochlubit titulem regionální produkt Polabí. Klára Šinková, která rodinné vinařství spolu s manželem Pavlem založila, zve: „Od dubna otevíráme neVINNÝ bar a prodejnu klučovských vín v Kolíně a o víkendech taky neVINNÝ stánek na Malé vinici v Klučově.“

Čtěte také

Na vinici a k bývalému slovanskému hradišti se dostanete třeba Kudrnáčovou stezkou, která začíná u vlakového nádraží v Poříčanech, je vhodná i pro cyklisty.

Kdo už teď plánuje letní výlety, může si do diáře zapsat: 27.srpna se bude v Klučově konat 1. ročník folklorní akce „zarážání hory“. Klára Šinková dodává: „I hroznová koza (magická bytost z pradávných časů, která společně s kozlem a kůzlaty chrání vinohrady, víno a vinaře – pozn.red.) a cimbálová muzika bude.“

Spustit audio