Měsíčková mast na rány

Nejen s mlsáním byl v časech našich babiček spojen začátek léta. Kromě třešní a jahod se v kuchyních objevovaly také bylinky, protože byl ten správný čas na přípravu různých oléčovadel. Třeba jako měsíčkové masti. K čemu je dobrá a jak na její přípravu poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 2 vrchovaté hrsti květu měsíčku lékařského
  • 50 dkg vnitřního domácího sádla

Sádlo zahřejeme, květy měsíčku vsypeme do sádla a necháme vzkypět. Zamícháme a ihned odstavíme. Přikryté necháme odstát jeden den. Druhý den opět zahřejeme a přefiltrujeme přes plátno. Mast necháme ztuhnout a naplníme do kelímků. Uložíme do chladna. Měsíčková mast je vhodná na špatně hojící se rány, proleženiny, pukliny kůže, otlaky, a další.