Manželé Fabíkovi věří, že sladěnost partnerů v tanci se projeví i v životě

28. říjen 2022

Petr a Anna Fabíkovi jsou oblíbení a vyhledávaní taneční lektoři. Jejich životní příběh jde ruku v ruce s tancem. Petr je profesí mechanik elektronik, Anna se věnuje organizaci tanečních kurzů a společně veškerý volný čas věnují rodině a především tanci. Je pro ně relaxací i životní náplní a jejich nadšení pro tanec dokáže na parket přilákat i ty, kteří se tance spíše obávali. Ze studentů se často nakonec stávají přátelé, se kterými Fabíkovi jezdí na taneční dovolené.

Petr Fabík je profesí mechanik elektronik se zaměřením na automatizační techniku a pracuje v K-Protosu v areálu Spolany Neratovice. Ostatně právě v Neratovicích rodina Fabíků také žije.

Už v tanečních na střední škole si všimli Petrova talentu. Záhy získal příležitost asistovat samotnému tanečnímu mistrovi. Netrvalo dlouho a k tanci přivedl i svou tehdejší partnerku a dnešní manželku, Annu. Na samotném začátku jejich vztahu byla přitom hudba. Seznámili se v dechovém orchestru při ZUŠ v Neratovicích. Petr hrál na klarinet a Anička na flétnu, takže v orchestru seděli vedle sebe. Užívali si úspěšný koncertní život, hráli s legendárním Jaromírem Vejvodou a zazpíval si s nimi i Josef Zíma. Pravidelně jezdili na Kmochův Kolín a koncertovali po celém světě.

Anička původně do tanečních vůbec nechodila, ale když zjistila, že její vyvolený tančí jako asistent v tanečních, začalo ji to zajímat. Petr naopak velmi rychle zjistil, že flétnistka, která hrála v orchestru vedle něj, má mimořádné taneční nadání. Tanec postupně začal vítězit. S trochou nadsázky řečeno, Petr si svou budoucí manželku v tanci vychoval sám.

Z asistentů v tanečních na mistrovství světa

Pro úspěch na soutěžích ale bylo nutné tanec intenzívně studovat u zkušených lektorů. Jako členové tanečního klubu Astra Praha se do roku 2004 účastnili soutěží ve společenských tancích po celé České republice a dosáhli finále B ve standardních tancích. Úspěšně složili profesionální trenérské zkoušky ze STT a LAT na úrovni LICENTIATE a absolvovali rekvalifikační kurz sportovního tance na UK v Praze.

Zdravotní komplikace jim nedovolily dále soutěžit ve společenských tancích, které dodnes velmi milují. Změna je život a tou byla salsa. V září 2005 se stali členy SECS Salsa Teamu a na Mistrovství ČR v latino show a Casino Ruedě získali titul Mistr ČR v obou kategoriích a nominaci na Mistrovství světa, kde se umístili ve finále. V párové Salse se v roce 2007 stali vicemistry ČR. Bylo to cenné vítězství. Anička totiž byla už ve čtvrtém měsíci těhotenství. O společném pokračování životem bylo definitivně rozhodnuto.

Když se taneční studio stane domovem

Anna Fabíková sice vystudovala zahradní a krajinnou tvorbu, po mateřské se ale věnuje už pouze tanci a organizaci tanečních kurzů. Práce je více než dost. Fabíkovi vyučují každý večer, nechybí ani taneční víkendy nebo taneční dovolené. Tanec je jejich život, stres vždy nechávají za dveřmi tanečního studia a dělají vše proto, aby jejich lekce byly pohodové a přátelské. Jakmile se dostanou na parket, na vše zapomenou a cítí, jak je tanec nabíjí.

Jejich studenti jsou ze všech věkových kategorií, vyučují i taneční lekce pro středoškoláky, ale rádi se věnují i dospělým, kteří si k Fabíkovým chodí zatančit pro radost i dobrou kondici. Petr Fabík rád sleduje, jak se během několika lekcí lidé mění. I ti, co nikdy nebyli v tanečních a neznají taneční kroky, jsou schopni se brzy ladně tanečně pohybovat.

V pražském Karlíně vedou vlastní taneční studio Flame Dance, jejich taneční lekce najdete i v pražské Taneční škole Plamínek a ve středočeském Obříství. Vyučují standardní a latinskoamerické tance, country, rock and roll, salsu, ale zatančíte si u nich i dominikánskou bachatu.

Ze studentů se často stávají přátelé a společně vyráží i na taneční víkendy a dovolené. Pravidelnou destinací jsou taneční dovolené v Řecku a v Itálii, na které se všichni celý rok těší. Rádi mezi sebe přibírají každého nováčka, který chce tancem prožít dovolenou a přitom se povalovat i na plážích. Ostatně byli to právě studenti, kteří si přáli, aby Fabíkovi změnili své logo „Flame Dance Studio“ na „Flame Dance – váš taneční domov“. U Fabíků se zkrátka cítí jako doma.

Novinkou jsou svatební tance pro novomanžele

Kdo by ze svatebčanů nechtěl na den „D“ zazářit? Fabíkovi připraví choreografii, odhadnou taneční přednosti i zápory snoubenců a připraví tanec tak, aby novomanželé měli na svatbě úspěch. Ostatně věří, že harmonii z tance si páry přenáší i do svého života.

Jedno pravidlo Petr Fabík často připomíná. V tanci vždy vede muž. Jak to pak páry mají nastavené po odchodu z parketu, je to už jejich věc.  Ostatně už jako začínajícímu tanečníkovi kdysi jeden zkušený taneční mistr prozradil, že tajemství úspěchu v životě je spokojená žena. Petr Fabík je přesvědčen, že toto pravidlo platí i v tanci. A to se snaží na svých lekcích předávat, včetně společenské výchovy. Je totiž podle něj stále více potřeba. Ostatně, ke společenskému tanci společenské chování patří.

Spustit audio

Související