Májová houbovka podle receptu ze staré hájovny u Suchých skal

Nejznámější, a v dobách našich babiček i nejoblíbenější, z jarních hub je májovka. Její uplatnění v kuchyních bylo široké, hodily se především do polévek. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na májovou houbovku.

Na tuku osmažíme cibuli a česnek. Na rozpuštěné máslo nasypeme trochu mouky a vytvoříme jíšku. Cibulový základ lehce polijeme vodou a přidáme celer, mrkev a petržel a necháme dusit doměkka.

Zvlášť na sádle nebo másle osmahneme májovky. Houby přidáme k základu, který dusíme, zalijeme vodou, přidáme 2-3 menší brambory na kostičky a vaříme. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku, kmín a čerstvé jarní bylinky – petrželku, pažitku, medvědí česnek nebo mladé kopřivy. Polévku zahustíme jíškou.

Pro lepší chuť můžeme přidat i oškvařenou slaninu, nakrájenou na malé kostičky.