Krupicové koláčky
V receptech našich babiček si připomeneme kroupy, surovinu, která se hodila na zabíjačku, nastavování kaší nebo k přípravě koláčů.
Ingredience
- ½ l mléka
- zrnko soli
- 15 dkg krupice
- 2 dkg cukru
- tlučená vanilka
- 1 žloutek
- 5 dkg mouky na vál
- 2 bílky nebo 1 vejce celé
- na obalení 8 dkg strouhané housky
- 10 dkg přepuštěného másla neb sádla
- 6 dkg zavařeniny3 dkg vanilkového cukru
Z vařícího mléka, soli a krupice uvaříme si hustou kaši a dáme ji vychladnouti. Do studené přimícháme cukr, vanilku a žloutek. Pak těsto na pomoučeném vále vyválíme, koblihovým kroužkem vykrájíme koláčky, obalíme je v rozšlehaných bílcích a ve strouhané housce, do každého koláčku uděláme obrácenou vařečkou důlek, načež je usmažíme v rozpáleném, přepuštěném másle nebo sádle na obou stranách do červena. Před podáváním naplníme důlky zavařeninou a posypeme je vanilkovým neb skořicovým cukrem.