Kolem Votic můžete jezdit na kole celé dny. Luboš Mudra vytvořil síť cyklostezek Votická kopretina

7. červenec 2023

Votice jsou pětitisícové městečko na Benešovsku. Už samo o sobě má návštěvníkům co nabídnout. Kostel sv. Václava s vyhlídkovou věží Václavkou, františkánský klášter se zajímavými expozicemi nebo unikátní Motýlárium. Kromě toho se ale kolem něj rozprostírá Votická kopretina. Cyklostezka, která má tvar okvětních lístků této květiny. Nás po ní provedl sám její autor, majitel penzionu U modré kočky Luboš Mudra.

Luboš Mudra je rodákem z Votic a je na to patřičně pyšný. V roce 2007 tam otevřel penzion. A protože chtěl do Votic přilákat turisty, přišel se zajímavým nápadem vytvořit kolem města neobvyklou stezku pro cyklisty. A rozhodl se pro to využít památky a turistické cíle v okolí.

„Udělali jsme celkem sedm cyklotras, které jsme vyznačili různými barvami. A každá ta cyklotrasa tvoří jeden okvětní lístek kopretiny, přičemž všechny vycházejí ze středu Votic, od kostela sv. Václava,“ popisuje autor myšlenky.

Každý zájemce si může na několika místech ve Voticích opatřit mapu Votické kopretiny. „Ta cyklomapa zabírá okruh přibližně 25 kilometrů kolem Votic. Jednotlivé trasy jsou různě dlouhé i náročné, ale je na nich spousta zkratek a také spojky mezi nimi. Takže si každý může zvolit trasu podle své výkonnosti nebo podle aktuálního počasí,“ usmívá se Luboš Mudra.

Na každé trase je přitom řada turisticky zajímavých míst, na kterých stojí za to se cestou zastavit. Celkem jich na Votické kopretině najdete 85. „Každá ta trasa vede k nějakému významnému místu, například na zámek Konopiště, zámek Jemniště nebo na vrchol památné hory Blaník s dřevěnou rozhlednou,“ vyjmenovává autor cyklostezky.

Například na trase na Blaník, která nese pojmenování Za blanickými rytíři, narazíte na mohylu bitvy třicetileté války v Jankově, malebnou vesničku Ratměřice, zámeček v Odlochovicích, Zlatodůl Roudný a na cestě zpátky potom na vrch Malý Blaník se zříceninou kaple sv. Máří Magdalény, uprostřed které roste strom, jediný smrk v jinak bukovém lese, a také na zříceninu Šelemberk anebo na rozhlednu Kovářku.

Unikátní Motýlárium je evropskou raritou

A zajímavé jsou i samotné Votice. Cyklotrasy začínají před kostelem sv. Václava, na jehož věž pojmenovanou Václavka je možné vystoupat jako na vyhlídku. „Výhled není až takový, protože ze tří stran se kolem věže zdvíhají kopce. Ale je tam krásný pohled na město. A pozoruhodný je především výstup na věž. Je totiž možné vystoupat až nad tu báň, skrze složité trámoví až do špičky věže, které se říká lucerna. Jde o republikový unikát. Vyhlídka se nachází ve výšce 35 metrů a vystoupáte tam po 135 schodech.“

Kromě toho stojí ve Voticích klášter sv. Františka z Assisi, který byl nedávno citlivě zrekonstruován. Dnes nabízí spoustu zajímavých expozic, také turistické informační centrum a příjemné posezení v Rajské zahradě, kde je prý cítit silná pozitivní energie.

A kdo do Votic zavítá, určitě by neměl minout Motýlárium, které je raritou evropského formátu. Jeho provozovatel Pavel Křížek kdysi ve Voticích zřídil záchrannou stanici pro zraněná zvířata. A když se přesunula jinam, přišel s nápadem vybudovat v prostorách bývalého zahradnictví Motýlárium. Vytvořil různé biotopy a dnes tam mohou návštěvníci vidět tuzemské druhy motýlů, prohlédnout si všechna stadia života motýla a dokonce motýly i sami nakrmit.

Jaké další cyklotrasy nabízí Votická kopretina, co všechno je na nich cestou k vidění a jaké další místo stojí ve Voticích za zastavení, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio