Kdo chce býti veselý s Třeboňskými pištci, nechť poslouchá sváteční Vlídné tóny i s melodiemi z filmu Velikonoční přehlídka

10. duben 2023

Zřejmě jediným klasickým evergreenem, který nese v názvu přívlastek velikonoční, je stařičká titulní písnička slavného muzikálu Irvinga Berlina Easter Parade, Velikonoční přehlídka, s Judy Garland a hvězdným tanečníkem Fredem Astairem v hlavních rolích. Oba si ostatně duet ve filmu i zazpívali.

Dvojice Fred Astaire a Judy Garland v tomto filmovém muzikálu z roku 1948 naplno září v přímo oslňujících tanečně-hudebních kreacích, včetně songu Easter Parade, Velikonoční přehlídka, který natočil dokonce dvakrát s jistým časovým rozestupem také jako duet Bing Crosby. Poté vzniklo více verzí této velikonoční skladbičky pocházející z filmu, jehož příběh se odehrává na pozadí velikonočních svátků.

Velmi úspěšný autor židovského původu Irving Berling, pocházející z Ruska a žijící v Americe od svých pěti let, stanul na čele vánočních evergreenů svými nesmrtelnými Bílými Vánocemi, White Christmas, spjatými především s Bingem Crosbym. Postaral se rovněž o velikonoční šlágr.

Vzhledem k charakteru tohoto pořadu vám posíláme velikonočním éterem dvě orchestrální verze Velikonoční přehlídky, Easter Parade od Irvinga Berlina. Nejprve zazní od Hamburského rozhlasového tanečního orchestru a pak v excelentním podání Mr. Showmanshipa ohromně populárního amerického pianisty italsko-polského původu proslaveného pod jménem Liberace.

A vzpomínku na Velikonoční přehlídku doplníme ještě jednou melodií, kterou zahrál orchestr filmového studia MGM pod taktovkou Johnnyho Greena s vokálním sborem přejícím toliko Happy Easter, tedy Šťastné Velikonoce!

Čtěte také

Z Hollywoodu ve velikonoční pohodě přeletíme na jih Čech a přehrajeme několik instrumentálních skladeb unikátního souboru zobcových fléten Třeboňští pištci vedeného dlouhá léta manželskou dvojicí Václavem a Milenou Šimečkovvými.

Zazní skladby ze dvou prvních alb souboru. Nejdříve to bude Andělské přátelství neboli Nebeští kavalerové ze sbírky jindřichohradeckého skladatele, varhaníka a básníka Adama Václava Michny z Otradovic Loutna česká, což je mimochodem znělka festivalu Concertino Praga, jehož koncertní přehlídku dlouhodobě hostí některá jihočeská města včetně Třeboně.

Uslyšíte také stařičkou skladbu Kdo chce býti veselý, která dala jméno prvnímu a již třicet let starému albu Třeboňských pištců, od nichž jsme přidali ještě dvě skladbičky z následného alba oslavujícího stále krásné melodie z disneyovského filmového muzikálu autora Franka Churchilla Sněhurka a sedm trpaslíků.

Finále velikonočních Vlídných tónů bude hudebně velkolepé – vstupní slavnostní sinfonia s trubkami a tympány z Velikonočního oratoria Johanna Sebastiana Bacha v podání špičkového britského orchestru Taverner Consort and Players řízeného Andrewem Parrottem.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související