Kapoun na způsob bažanta
Kapoun na způsob bažanta, to je více než sto let starý recept, který pro nás mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. Pokud jste se ale rozhodli dodržovat půst, tak vám spíš doporučí pučálku, u které se ukázalo, jestli je ženich chytrák nebo hlupák.
Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Nech v octě s trochou vody smíšeným svařit cibuli, bobkový list, kousek dymiánu, kousek zázvoru, několik zrnek pepře a nového koření; když to vystydne, vlož do toho dobře očištěného a vysoleného kapouna a nech ho v tom přes noc ležet; druhý den prsa kapouna hodně slaninou prostrkej, zašpejluj ho, vlož ho do pekáče na kus másla, podlej pod něj trochu vody a nech ho péct; musíš ho ale obracet, aby byl po obou stranách stejně upečen, a mezi pečením polévej ho častěji vlastni šťávou; když se jíž dopéká, potři ho navrchu trochu máslem. Podávej s domácími nudlemi, které polij vypečenou šťávou.