Jsem rád, že jsem strýce zažil, říká prasynovec Josefa Lady, Antonín Jedlička mladší

16. březen 2023, aktualizováno

Cenným svědectvím časů dětství Josefa Lady je model hrusické návsi, který vyrobil pan Antonín Jedlička. Byl synem Marie, rozené Ladové, Josef Lada byl tedy jeho strýc. A syn pana Jedličky, také Antonín, Ladův prasynovec, tento a další modely předvádí návštěvníkům.

Díky vyprávění pamětníků, hlavně pana Krále, který bydlíval za kostelem, a strýce Lady, se panu Jedličkovi staršímu podařilo vyrobit velmi zdařilý model hrusické návsi, jak vypadala kolem roku 1890, kdy tam Lada prožíval dětství (narodil se v roce 1887). Náves vyobrazil opravdu do detailu.

„Na stromech je 198 tisíc lístků a 48 tisíc tašek na domech,“ popisuje Antonín Jedlička mladší. Ale jakých lístků! Titěrných, o průměru 2 milimetry. „Lístky táta vyrazil zvláštní raznicí, pinzetou je namáčel do klihu a postupně je lepil na stromy, vyrobené z drátů omotaných bavlnkou.“

Ladův rodný dům

Cenný je také velký model Ladova rodného domu, který už dnes bohužel v Hrusicích nestojí. Na výrobu použil Antonín Jedlička skutečné došky z jedné místní chalupy, takže model vypadá jako miniatura opravdového domu.

Najdete u něj nářadí, které kdysi Ladova rodina mohla používat, jsou tu chlívky, zvířata a průhledem se můžete podívat do světnice, kde Josef Lada vyrůstal. Možná se tam za pecí kdysi vyhříval i kocour Mikeš.

Vystavené jsou také plechové kolotoče. Ty a další originální hračky, pan Jedlička starší vyráběl svým dětem. „Otec byl od 40 let v invalidním důchodu, peněz bylo málo a tak nám táta hračky vyráběl. Sestře udělal i pokojíček pro panenky s kuchyní, kde byla kredenc, šuplíčky a v nich dokonce příbory.“

Modely vystavené v chalupě číslo 1 na hrusické návsi, ve zrekonstruované bývalé maštali, jsou v majetku obecního úřadu, ale prohlédnout si je můžete s komentářem prasynovce Josefa Lady, Antonína Jedličky.

Spustit audio