Josef Škvorecký: „Většina literatury je spíš než jistá výpověď o světě, informace o tom, kdo píše.“

14. srpen 2022

Spisovatel Josef Škvorecký před deseti lety opustil náš svět. A tak jsme si dovolili tohoto náchodského rodáka připomenout příběhem z pera Jany Soprové. Bude Josef Škvorecký i u Nebeské brány prolínat svůj život s literaturou? A jak bude jeho bytí hodnotit svatý Petr? To se dozvíme v dokudramatu z roku 2017.

Čtěte také

Josef Škvorecký se narodil v Náchodě v roce 1924 a stopy po něm jsou zde patrné dodnes. Ostatně už několik desítek let tam právě po místech jeho života i románových Zbabělců požádají vycházky.

První román Josefa Škvoreckého Zbabělci je malou mapou jeho rodiště. I když se v knize město jeho alter ega Dannyho Smiřického jmenuje Kostelec, místa, o kterých se v díle píše, najdeme v Náchodě dodnes.

Stále v Náchodě stojí i dům, ve kterém Josef Škvorecký strávil většinu života. V jeho bytě, dlouho poté, co tam jeho rodina už nebydlela a spisovatel žil desítky let v kanadském Torontu, dokonce shodou okolností založili náchodské Občanské fórum.

Čtěte také

A velmi úsměvné je to, co se v přízemí domu nachází dnes. Tam, kde žil nesmělý, lyrický a povětšinou jen platonicky po dívkách nešťastně toužící Danny alias Josef, dnes sídlí sex shop.

Příběh náchodského rodáka napsala Jana Soprová. V režii Pavla Krejčího účinkovali Jiří Zapletal, Jan Bílek a Martina Nováková. Dramaturg Jaroslav Pokorný. Mistr zvuku Leoš Sedláček.

A následující neděli, opět po osmnácté hodině, se můžete těšit na dalšího východočeského rodáka. Vydáme se do prostředí plného obrazů a barev. Vzpomeneme na malíře Vladimíra Komárka, který by letos oslavil 94. narozeniny.

Příjemný poslech!

autoři: Jana Soprová , baj
Spustit audio

Související