„Já jsem dědeček rád.“ Jeden z posledních rozhovorů Ladislava Trojana na Dvojce

18. prosinec 2022, aktualizováno

Ve věku 90 let zemřel v neděli 18. prosince 2022 ráno herec Ladislav Trojan. Působil v několika divadlech, nejvíc ho ale proslavili role v TV seriálech F. L. Věk a Tři chlapi v chalupě. Na Dvojce byl hostem naposledy v roce 2012. Například v Nostalgické muzeum Ondřeje Suchého. V talkshow vzpomíná na svou první divadelní roli princezny, na své začátky v baletu, na televizní seriály, ale mluví i o svých dvou synech Ondřejovi a Ivanovi.

Ladislav Trojan se narodil ještě za první republiky, v roce 1932. Už od dětství hrál ochotnické divadlo. „Moje první role byla princezna,“ svěřuje se v talkshow Ondřeje Suchého z 2. září 2012. Věnoval se také baletu. „Maminka ze mě chtěla mít inženýra. Ale nepovedlo se jí to.“

Jeho filmografie začíná v 50. letech epizodní rolí ve snímku Stříbrný vítr. Filmů natočil více než sto. Nejvíc se ale proslavil v seriálu Tři chlapi v chalupě, kde hrál spolu s Lubomírem Lipským a Janem Skopečkem. „První seriál, který jsem ale dělal, ale byla Rodina Bláhova. S Jiřinou Jiráskovou.“

Tři chlapi v chalupě byli ale i doma. V jeho šlépějích pokračovali částečně i oba jeho synové. Ondřej Trojan je známým režisérem a producentem. Ivan Trojan patří mezi nejuznávanější herce současnosti. Taky o jejich výchově v talkshow mluví. Stejně jako o jejich dětech.

„Já jsem dědeček docela rád. Já jsem takovej opožděnej. Aspoň si tak někdy připadám. Jsem spíš takovej dětskej. Takže mě docela baví si s dětma hrát,“ glosuje. Poslechněte si celý rozhovor plný vtipných historek.

autoři: Ondřej Suchý , rota
Spustit audio

Související