I po letech vstupuje hodinář Petr Skála ze Sadské do útrob pražského orloje s posvátnou úctou

5. listopad 2021

Petr Skála ze Sadské na Nymbursku je akademický sochař. Už mnoho let se ale věnuje ještě i jiné, velice zajímavé profesi. Opravuje staré věžní hodiny. A jeho největším závazkem je péče o pražský Staroměstský orloj. O své nevšední práci a také o místě, kde žije už několik desítek let, si povídal s Pavlem Vítkem v pořadu Tady to znám.

K opravování věžních hodin se Petr Skála se svojí manželkou dostali náhodou. „Obrátil se na nás soused z Velimi, zámečník, který opravoval hodiny, a nevěděl si rady. A nás to zaujalo. Ona to není příliš složitá záležitost. Samozřejmě jsme museli vzít knihy a naučit se to. Problém byl ale spíš v tom, že nebylo, koho se zeptat,“ vzpomíná Petr Skála.

Čtěte také

Spolu se svojí ženou opravují a restaurují staré věžní hodiny už přes třicet let. Od gotických přes barokní až po novější stroje. „Za tu dobu jsme zjistili, co je tady u nás za úžasné poklady. Na věžích, na kostelech, na zámcích. Restaurovali jsme i takové, které nešly třeba 70 let. Byly plné holubinců. A to je tak krásný pocit, když tam ten stroj pak vracíte a celé je to vyčištěné a krásné, jako nové,“ popisuje hodinář.

Správce orloje se občas vydá i na obchůzku kolem kalendářní desky

K největším zážitkům patří podle jeho slov práce na věžních hodinách Svatovítské katedrály na Pražském hradě. „Památkáři nám dovolili, abychom tam vrátili původní lanové bubny a natahovací kola, tak, jak to tam kdysi bylo, protože jsme měli perfektní fotografii původního stroje z konce 19. století,“ říká Petr Skála.

O Staroměstský orloj se stará už 12 let. Když vstupuje do jeho útrob, cítí se prý pokaždé, jako kdyby tam vcházel poprvé. „Je to úchvatný pocit dodnes. Není tam moc místa, protože byl orloj vestavěn mezi opěrné pilíře. Otevřete dvířka a za nimi je 32 schodů vedoucích k orloji, který je umístěný těšně za astronomickým ciferníkem. Je to gotický stroj a je to nádherný šperk. Nikde ve světě nenajdete hodiny, které by byly takhle staré a byly stále ještě v chodu,“ dodává orlojník.

Secesní vilka v Sadské

V Sadské na Nymbursku bydlí Petr Skála už skoro padesát let, v půvabné secesní vilce s věžičkou, kterou postavil jistý hoteliér v době, kdy byla Sadská ještě lázněmi. Věžička má hrázděné zdivo a dokonce i dochovanou dataci, rok 1911.

Sadská má podle Petra Skály úžasnou historii. „Je to dáno konfigurací terénu. Kolem teče Labe, které se každou chvíli vylévalo z břehů, takže tam byly bažiny. Ale Sadská je kopeček. Má sice asi jen dvacet metrů převýšení, ale je to opukový kopec, což zaručovalo, že tam bylo vždycky sucho. Vedla tudy i královská cesta do Kladska,“ popisuje.

Na okraji Sadské se nachází uměle vytvořené jezero, které vzniklo v důsledku těžby písku. „Je skvělé na koupání i pro rybáře. A v samotné Sadské je nejkrásnější kopeček s barokním kostelem sv. Apolináře. A protože je to Polabí, tedy krásná rovina, je to tam skvělé i pro cyklisty,“ uzavírá Petr Skála.

Pokud chcete vědět, jak to vypadá uvnitř Staroměstského orloje, kdy se na něm objevili apoštolové a jak vypadají zblízka, poslechněte si záznam celého pořadu.

Spustit audio