Hynkovy škvarkové placky

Samotné, nebo k vínku či k polévce, ale vždycky náramně chutné.

Suroviny:

300 g hladké mouky

200-250 g škvarků

1 lžička prášku do pečiva

1 vejce

trošku mléka – jen dle potřeby

sůl

případně vajíčko na potření, kmín na posypání – není nutné

Postup:

  1. Do mísy dáme mouku, prosejeme kypřicí prášek, mírně osolíme, promícháme a pak vmícháme umleté nebo nasekané škvarky. Těsto zaděláme vejcem a podle potřeby trochou mléka. Vypracujeme vláčné těsto a necháme půlhodinky odležet v chladu.
  2. Z těsta vyválíme plát asi na půl centimetru, vykrájíme kolečka nebo jiné tvary a naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Případně můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem, posolit a posypat kmínem. V dobře předehřáté troubě upečeme.
  3. Placky jsou křehké, chcete-li je vláčné, nechte je v chladu 2-3 dny odležet – když to vydržíte.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.