Hynkovy škvarkové placky
Samotné, nebo k vínku či k polévce, ale vždycky náramně chutné.
Suroviny:
300 g hladké mouky
200-250 g škvarků
1 lžička prášku do pečiva
1 vejce
trošku mléka – jen dle potřeby
sůl
případně vajíčko na potření, kmín na posypání – není nutné
Postup:
- Do mísy dáme mouku, prosejeme kypřicí prášek, mírně osolíme, promícháme a pak vmícháme umleté nebo nasekané škvarky. Těsto zaděláme vejcem a podle potřeby trochou mléka. Vypracujeme vláčné těsto a necháme půlhodinky odležet v chladu.
- Z těsta vyválíme plát asi na půl centimetru, vykrájíme kolečka nebo jiné tvary a naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Případně můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem, posolit a posypat kmínem. V dobře předehřáté troubě upečeme.
- Placky jsou křehké, chcete-li je vláčné, nechte je v chladu 2-3 dny odležet – když to vydržíte.
Související
-
Bramborové placky s masem
Když zbyde kousek uzeného masa… A když nezbyde, pomůžeme si kouskem šunkového salámu. Ale uzené je uzené.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.