Horalské placky
A nejen pro horaly, pochutnat si na nich můžou i lidé z města.
Suroviny:
250 g brambor
asi 3 rovné lžíce hladké mouky
asi tři lžíce maizeny – kukuřičného škrobu
100 g slaniny
sůl
pepř
sádlo na smažení
Postup:
1. Oloupané brambory nastrouháme najemno.
2. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpečeme.
3. Do nastrouhaných brambor vmícháme mouku a škrob, rozpečenou slaninu, podle chuti osolíme a opepříme. Pokud směs vyjde příliš hustá, přidáme trošku vody.
4. Na rozehřátém sádle pečeme placky po obou stranách.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.