Dušené hovězí maso podle Malé pražské kuchařky Julie Svobodové z roku 1898

I když se nám to nezdá, už na sklonku 19. století se k vaření poměrně běžně používaly cizokrajné suroviny. Mimo jiné i zázvor. Povídání o něm, stejně jako o dušeném hovězím masu, připravili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Recept uvádíme v původním podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:

Vyper kus hovězího masa, sklepej je a osol. Do rendlíku dej asi 1/4 libry (14 dkg) slaniny rozsekané, 2 rozkrájené cibule, kousek česneku, citrónové kůry, bobkový list, hřebíček, pepř, zázvor, asi žejdlík vína, čtvrt žejdlíku octa a žejdlík vody.

To vše dus i s masem v rendlíku asi 4 hodiny a maso obracej, by se nepřipálilo. Když změkne, vyndá se, a do omáčky přilije se trochu kyselé smetany, přidá se trochu jíšky, procedí se to a vaří s masem. Konečně přidá se dle libosti kaparů.