Dort ze svatojanského chleba podle receptu Domácího cukrářství sester Versbachových

Zatím co na venkově se recepty zapisovaly ručně do notýsků, receptářů, ve městech se už prodávaly kuchařské knihy. A z jedné z nich vybrala Vladimíra Jakouběová dort ze svatojánského chleba. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

Recept uvádíme v podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařské knize:

Tři 8 žloutků se 14 dkg prosetého cukru a šťávou a kůrou z 1 citronu, až se to zpění, a přimíchej pak 14 dkg jemně strouhaného svatojanského chleba a 14 dkg strouhaných a oloupaných mandlí. Pak do toho zamíchej lehce sníh z 8 bílků, dej hmotu do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy a pec ji. Když dort vychladl, okrášli jej libovolnou polevou.