Dominantou Kolína je chrám sv. Bartoloměje. Na město se ale můžete podívat i ze tří další vyhlídek

3. březen 2023

Město Kolín leží ve východní části Středočeského kraje a je tak trochu opomíjeno vedle nedaleké Kutné Hory. Ale to je velká škoda, protože má krásné historické centrum, několik zajímavých vyhlídkových míst a také příjemné turistické atrakce jako je někdejší řepařská dráha nebo pomník známých animovaných medvědů, co se potkali u Kolína. Nás všemi těmi místy i okolím města provedl ředitel Regionálního muzea v Kolíně Vladimír Rišlink.

V lidové písničce se zpívá: Kolíne, Kolíne, stojíš v pěkné rovině. Ale je to opravdu tak? „Tohle přirovnání je trochu nadnesené. Kolem Kolína rovina je, ale když k nám přijedou přátelé, tak se diví, že tu pořád musí chodit kopce. Je to tím, že Kolín leží na terénní hraně. Historické jádro města bylo kdysi vystavěno na výrazné skále, která dnes už ale není skoro vidět,“ vysvětluje Vladimír Rišlink.

Za centrum Kolína je považováno vlastní historické jádro, které kdysi obepínalo městské opevnění, jehož část se zachovala do dnešních dnů. „Kolín je kromě Kutné Hory jedinou městskou památkovou rezervací ve Středočeském kraji. Jeho historické jádro je opravdu krásné. Tvoří ho hlavní Karlovo náměstí, kde je velký soubor měšťanských domů od středověku přes baroko až po památky 20. století, dále pak zbytek kolínského zámku, židovské památky a samozřejmě chrám sv. Bartoloměje,“ vypočítává historik.

Chrám sv. Bartoloměje je dominantou města. Má dvě části, první raně gotickou z druhé poloviny 13. století, ke které ve druhé polovině 14. století slavný architekt Petr Parléř nechal přistavět na objednávku císaře Karla IV. katedrální chór. Díky tomu získal obyčejný farní kostel monumentální podobu, která se může rovnat katedrálám.

„V letech 2018 až 2020 prošel areál chrámu velkou rekonstrukcí. Celé jeho okolí, které se nazývá Bartolomějské návrší, bylo krásně upraveno. Obnovou prošly i zvonice, kostnice a stará farní škola. Dnes jsou všechny přístupné pro veřejnost, jsou v nich expozice, kde je k vidění spousta zajímavého.“

Maják na Kmochově ostrově

Další kolínskou historickou stavbou je Práchovna, středověká věž, která bývala součástí předsunutého opevnění města. Kdysi sloužila jako skladiště střelného prachu, později zchátrala a stala se z ní zřícenina. „Teprve v roce 2006 byla upravena na rozhlednu. Uvnitř věže je dnes schodiště a nahoře vyhlídková plošina, ze které je zajímavý výhled na historické centrum Kolína a nejbližší okolí,“ říká Vladimír Rišlink.

Ale to není jediná rozhledna v Kolíně. Další vyhlídku nabízí někdejší vodárenská věž. „Ten vodojem je pozoruhodná modernistická stavba od Františka Jandy, známého architekta technických staveb. Svému účelu přestala sloužit už v roce 1977. Před několika lety byla také upravena na rozhlednu. Stojí na návrší, v blízkosti místa, kde ve středověku býval šibeniční vrch. Nabízí krásný výhled na Železné hory a na celou plochu kolínského Zálabí, kde se rozkládají hluboké lesy,“ popisuje historik.

A pak byste v Kolíně našli ještě jednu vyhlídku. Rozhlednu Maják. Ta se nachází na špičce Kmochova ostrova, na jeho východním cípu. „To je spíš taková dekorativní stavba, protože je velice nízká. Ale připomíná maják, hezky dotváří prostředí Kmochova ostrova a nabízí zajímavý pohled na řeku a budovy kolínského zámku.“

Vláčkem ze Sendražic do Býchor

A samozřejmě v Kolíně najdete i medvědy, kteří se potkali u Kolína. „Já sice myslím, že se tam potkali čistě náhodou, ale lidé to s tím mají pochopitelně spojené. Proto byl v roce 2010 v Kolíně postaven těmhle medvědům pomník. A je fajn, že děti mohou někde ty své oblíbené večerníčkové postavy potkat,“ usmívá se Vladimír Rišlink.

Stejně oblíbená je nejen u dětí, ale i u dospělých další atrakce. Kolínská řepařská dráha. Nachází se na úplném severním okraji Kolína v místní částí Sendražice. Byla postavena na konci 19. století, aby obsluhovala hospodářské dvory, v jejichž okolí se pěstovala řepa, která se svážela do kolínského cukrovaru. V 60. letech 20. století byla ale dráha zrušena.

„Před pár desetiletími parta nadšenců tu řepařskou drážku obnovila. A dneska je možné po ní dojet až do sousední obce Býchory, vzdálené asi čtyři kilometry. Jezdí po ní vláček, který původně sloužil ke svážení té řepy. Dnes je z něj turistická atrakce a je to moc hezký zážitek,“ uzavírá ředitel kolínského muzea.

Jaké další pozoruhodné památky můžete v okolí Kolína objevit a co zajímavého nabízí kromě skanzenu lidových staveb blízké město Kouřim, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio